TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kindergraven bij de Mariakapel in Neer

Eind november 1944 was de regio rond Neer bevrijd. Maar veel burgers bleven nog maanden verstoken van huis en haard nadat zij al eerder geëvacueerd waren. Zelfs het kerkhof van Neer kon niet gebruikt worden voor het begraven van haar doden. In de periode van november 1944 tot februari 1945 werden enkele tientallen doden van het dorp daarom begraven bij de Mariakapel aan de Leudalweg.

Op 8 januari 1945 werd Neer opgeschrikt door een enorme ontploffing. De Duitsers waren weliswaar uit Neer vertrokken, maar met achterlating van een grote hoeveelheid munitie op de beugelbaan bij het Patronaat. Aangezien de strijd aan de andere kant van de Maas nog voortwoedde en het dorp nog regelmatig te lijden had onder Duits granaatvuur, was niemand nog bezig met het veiligstellen van het gebied. Ondanks het gevaar speelden er kinderen in de omgeving van het Patronaat. Ook die fatale maandag.

Op het terrein ontplofte er een mijn, waarna een kettingreactie volgde en alle munitie ontplofte. Zeven kinderen kwamen om het leven: Hans Windhorst (7 jaar), Jan en Step Peeters (11 en 9), Ad en Jo Geenen (9 en 12), Pierre Geelen (9) en Hans Snijders. Drie kinderen raakten zwaargewond. Bij één van de kinderen die het ongeluk overleefde, moest een been worden afgezet en een ander kind zelfs beide benen. De overleden kinderen werden in stilte begraven onder het kruis achter de Mariakapel.

De meeste doden die op de tijdelijke begraafplaats achter de kapel begraven lagen, werden na de oorlog herbegraven op het kerkhof in Neer, maar de kinderen bleven achter de kapel begraven liggen. Eén van de kinderen, Harrie Snijders uit Beegden, werd later in zijn geboortedorp herbegraven. Tegen de zijgevel aan de kant van de Leudalweg staat een kruis met de naam van Sjang Schreurs, de ‘Kapel-Köster’ die ook in januari 1945 is overleden en hier eveneens begraven ligt.

Ter nagedachtenis aan de zes kinderen zijn er op de kapel zes plaquettes met naam en geboortedatum aangebracht en een plaquette met de datum van het ongeluk.
Tekst op de Plaquettes:

8 JAN. 43

PIERRE GEELEN 11-2-35
DRE GEENEN 4-3-34
JO GEENEN 18-9-32
JAN PEETERS 11-12-33
STEP PEETERS 7-4-35
HANS WINDHORST 3-3-37

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: René ten Dam
  • Foto's: Bureau Funeralia / René ten Dam
  • René ten Dam, ‘Kindergraven in Neer’, verschenen in Kapellen en Kruisen nr. 84 – september 2019