TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Omgekomen Inwoners Gaasterland

Aan de linkermuur van het oude raadhuis in Balk is een plaquette geplaatst met daarop vijf namen van oorlogsslachtoffers uit Gaasterland (Friesland). In het Fries staat er: "Gevallen in de strijd tegen onrecht en slavernij, dat wij in vrede voor recht en vrijheid waken".

Jacobus Boomsma werd als 34-jarige inwoner van Sondel als onderduiker in Sneek op 6 november 1944 door een Duitser in Sneek doodgeschoten. Hij was hoofd van de LO in de Zuidwesthoek.

Jeen Hornstra werd 13 februari 1945 opgepakt bij een razzia naar verboden wapenbezit die afkomstig waren van wapendroppings. Als 44-jarige inwoner van Wijckel werd hij op 17 maart 1945 bij Doniaga met negen anderen doodgeschoten.

Joop Schweitzer was in Elahuizen ondergedoken en sloeg op 4 augustus 1944 op de vlucht voor patrouillerende Duitsers en Landwachters. Deze 23-jarige ongehuwde gemeenteambtenaar uit Balk werd, al vluchtend, ter plekke van achteren doodgeschoten door een landwachter.

Johannes Nagelhout was matroos 2e klas op onderzeeboot O-13 van de Koninklijke Marine. Op 12 juni 1940 was de boot vanuit Dundee vertrokken op weg naar Noord-Westelijke wateren bij Denemarken. Op 20 juni 1940 verongelukt Johannes Nagelhout met de overige 33 bemanningsleden in onderzeeboot O-13. Enerzijds is er het verhaal dat de boot is geraakt door de Poolse onderzeeer Wilk en anderzijds is er het verhaal dat de boot in een mijnenveld is gevaren.

Teeuwes de Boer was sergeant 1e klas van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Hij is met 900 Engelse en Nederlandse krijgsgevangenen omgekomen aan boord van het Japanse krijgsgevangen transportschip "Hofku Maru". Het schip was onderweg van Singapore naar Japan waar het als gevolg van een aanval bij de kust van Bataan door Amerikaanse bommenwerpers werd getorpedeerd en tot zinken gebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: David Izelaar
  • Foto's: Bert Deelman

Gerelateerde boeken

The Fall of Malaya and Singapore
De Japanse oorlogsmachine
Singapore 1941-1942