TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restanten Radarstation "Bisam Stelle"

In de oorlogsjaren was aan de noordkant van de Goudbergseweg te Strijbeek, nu gemeente Alphen-Chaam het radar station "Bisam Stelle" wat deel uit maakte van de Duitse radarketen Himmelbett. In het voorjaar van 1942 werd dit kamp aangelegd tussen de nu nog bestaande Kilometerbaan en de Goudbergseweg. De ingang van het kamp was aan de Goudbergseweg. Op het terrein stonden twee zogenaamde "Wurzburg-Riese" radars en een Freya lange afstands radar opgesteld. Verder was er een commandopost die in verbinding stond met de Fliegerhorst Gilze-Rijen. Vanuit de commandopost werden de nachtjagers naar hun doel geleid door middel van de twee Wurzburg-Riese radars, een voor het vijandelijke toestel en de andere voor de eigen nachtjager. De Freya radar speurde op langere afstand naar vijandelijke toestellen.
Op 2 oktober 1944 was er een bombardement die een einde maakte aan het kamp "Bisam Stelle" Wat nog niet vernield was werd op 4 oktober alsnog vernietigd door de Duitsers zelf.

Op het voormalige terrein zijn nog de brokstukken te vinden van een van de betonnen sokkels van de twee Wurzburg-Riese radars.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jos van Roozendaal & TracesofWar.com
  • Foto's: Bob van Vree

51.503457, 4.804035