Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gedenkplaat Crash Halifax Mark III LK865 Wortel-Kolonie

Tijdens de nacht van 27 op 28 mei 1944 werd hier een geallieerde bommenwerper neergehaald door een Duitse nachtjager. De Handley Page Halifax Mark III met serienummer LK865, van No. 640 Squadron van de Britse Royal Air Force, was opgestegen op de basis Leconfield in Yorkshire. Het doelwit was het militaire kamp van Leopoldsburg, dat kort na twee uur werd gebombardeerd door meer dan 300 bommenwerpers. Op de terugweg werd hun toestel evenwel onderschept door een Messerschmitt Bf 110 van de IV. Gruppe van Nachtjagergeschwader 1 met aan boord Oberleutnant Hermann Greiner en Feldwebel Rolf Kissing. De Halifax werd in brand geschoten en stortte neer bij het Brandven in Wortel-Kolonie. Drie van de zeven bemanningleden kwamen om het leven. De vier overlevenden Ė een Canadees, een AustraliŽr en Twee Britten Ė probeerden met de hulp van de plaatselijke bevolking uit Duitse handen te blijven, maar werden uiteindelijk allen opgepakt. Zij overleefden de oorlog.

Deze gedenkplaat is opgedragen aan de bemanning van dit toestel en aan de mensen die de overlevenden geholpen hebben. Voor de meeste bemanningsleden was de aanval op Leopoldsburg hun vijfde operationele missie. Piloot Frank Williams en boordwerktuigkundige Ken Lambert waren evenwel zeer ervaren vliegeniers met tientallen gevaarlijke bombardementsvluchten op hun naam. Boven ons grensgebied sloeg het noodlot evenwel toe. De drie gesneuvelde bemanningsleden werden aanvankelijk begraven in Fort III bij Borsbeek, maar rusten nu op de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen.

De bemanning van Halifax LK865 bestond uit:

Flying Officer Frank Williams DFM (UK) piloot, gesneuveld
Flying Officer Kenneth James Lambert DFC (UK) boordwerktuigkundige, gesneuveld
Flight Sergeant Roy Olsen (Aus) navigator, gesneuveld
Sergeant stewart White (Can) boordschutter, krijgsgevangen
Sergeant Thomas Riley (UK) bommenrichter, krijgsgevangen
Sergeant Ian Crawford (UK) radio-operator, krijgsgevangen

Dit gedenkbord is een initiatief van Erfgoed Hoogstraten vzw en de Stad Hoogstraten.
Deze locatie ligt te midden van een natuurgebied en is enkel te voet bereikbaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen
  • Tekst gedenkplaat Erfgoed Hoogstraten

Gerelateerde boeken

Messerschmitt Bf 110
Bf 110 vs Lancaster: 1942Ė45
Jachtvliegtuigen Wereldoorlog II, deel 2
Messerschmitt Bf 110