TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Gemeentehuis Sint-Gillis

In de inkomhal van het gemeentehuis hangt een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers van de Belgisch Nationale Beweging tijdens de tweede wereldoorlog.

Er staat ook een borstbeeld van Camille Joset ( Soumagne 1879 - Etterbeek 1958 )
De journalist Camille Joset onderscheidde zich tijdens de twee wereldoorlogen als verzetsstrijder.
Op 4 augustus 1914 nam hij dienst als vrijwilliger in het Belgische leger, voor de duur van de vijandelijkheden. Als tweede luitenant en stafofficier was hij verbonden aan de militaire regering van Luxemburg om de inlichtingendienst te leveren. Al voor de Duitse inval hield hij zich bezig met spionage. Aan het einde van het conflict ontving Camille Joset verschillende onderscheidingen, waaronder het Burgerkruis van 1914-1918 eerste klasse en het Legioen van Eer van de president van de Franse Republiek.
Na de wapenstilstand verhuisde Joset naar Brussel, waar hij directeur werd van de pers- en reclamedienst bij het ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafie, terwijl hij voorzitter was van de Vereniging van Belgische en Luxemburgse Steden.
Hij werd ook benoemd tot plaatsvervangend Koninklijk Hoge Commissaris voor de verwoeste regio's van Luxemburg.
In 1939 werd hij, samen met zijn zoon Camille-Jean Joset, een Britse inlichtingenagent en lid van de National Directory van de MNB (Mouvement National Belge), waarvan hij op 23 oktober 1941, na de arrestatie van Aimé Dandoy, het nationale commando overnam. Hij nam steeds grotere risico's en werd in april van het volgende jaar gevangengezet en bleef dat drie jaar.
Benoemd tot kolonel van het verzet in 1947, erkend als een grote oorlogsinvalide, burgerlijk verzetsstrijder, gewapende verzetsstrijder, verzetsstrijder door de clandestiene pers en politieke gevangene, werd hij verkozen tot voorzitter van de Nationale Raad van het Verzet, geïnstalleerd in maart 1945.

In één van de gangen van het gemeentehuis hangt tenslotte nog een gedenkplaat met de namen van het gemeentepersoneel, gestorven voor het vaderland tijdens de twee wereldoorlogen.

Bron: Connaître la Wallonie – Wallons marquants

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jente de Roust + Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck