Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Joods Monument Barneveld

Dit monument herinnert de bewoners van het Gelderse Barneveld aan de, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vervolgde en vermoorde joden. Secretaris-Generaal van Binnenlandse Zaken Fredericks bedacht in de oorlog een plan, 'Plan Fredericks', waarbij joden werden geconcentreerd in de huizen 'De Schaffelaar' en 'De Biezen'. Op 29 september 1943 werden deze joden massaal afgevoerd naar doorgangskamp Westerbork, waarvandaan zij zijn afgevoerd naar Theresienstadt. Met behulp van hun bevoorrechte positie overleefde het overgrote deel van de Barneveldgroep de oorlog, zij die niet overleefden zijn allemaal aan een natuurlijke dood gestorven.

De ontwerper van het monument, Ralph Prins, was een van de bewoners van 'De Schaffelaar'. Mede dankzij dat feit is het Joods-Monument, een uit de grond getrokken Davidsster van rood baksteen met in het hart een bruin marmeren gedenksteen op een rond plateau, op 29 september 1987, 44 jaar na het transport van de geconcentreerde joden, onthuld.

Tekst op het monument:
In 1942 en 1943 hebben ruim 650 Joodse landgenoten "De Barneveldgroep" in de Schaffelaar en het Huis de Biezen gewoond.
Geleefd in vrees, gehoopt er veilig te zijn.
Zij werden op 29 September 1943 weggevoerd naar Westerbork.
De meesten hunner hebben de kampen overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst & Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen

52.142088, 5.590373

Opknapbeurt voor Joods monument

mrt2019

Opknapbeurt voor Joods monument

Het Joods monument voor kasteel De Schaffelaar wordt rond 15 april opgeknapt door de gemeente. De tekst wordt beter leesbaar gemaakt. Dat zeggen Burgemeester en Wethouders van Barneveld naar aanleiding van schriftelijke vragen van raadslid Henk Wiesenekker van de Christen Unie.

Lees meer

ChristenUnie wil snel opknapbeurt voor Joods monument

mrt2019

ChristenUnie wil snel opknapbeurt voor Joods monument

Barneveld - De ChristenUnie wil dat het Joodse monument bij Kasteel de Schaffelaar snel een opknapbeurt krijgt. ChristenUnieraadslid Henk Wiesenekker heeft hiertoe verzocht bij het college van B&W. De tekst op het monument is nauwelijks meer te lezen en Wiesenekker wil dat daar iets aan wordt gedaan.

Lees meer