Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kasteel De Schaffelaar

Kasteel 'De Schaffelaar' en werkverschaffingkamp 'De Biezen' dienden in de Tweede Wereldoorlog om circa zevenhonderd bevoorrechte joden, niet zozeer met het nazisme betrokken als de Mussert-joden uit Doetinchem maar wel bevoorrecht door bijvoorbeeld in de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland mee te vechten, te beschermen tegen deportatie naar een concentratiekamp als Auschwitz of Sobibor.

Met behulp van hun bevoorrechte positie overleefde het overgrote deel van de Barneveld-groep de oorlog (zij die de oorlog niet overleefden, zijn allen een natuurlijke dood gestorven).

Op dit moment is er in Barneveld, naast kasteel 'De Schaffelaar', een monument te vinden voor de bewoners van dit kasteel en Huize de Biezen (welke overigens is ontworpen door ťťn van de oud-bewoners).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen

52.142631, 5.591258

Zoektocht naar tijdens WO2 verdwenen portret

sep2015

Zoektocht naar tijdens WO2 verdwenen portret

Met de recente vondst van de bronzen paardensculpturen van de Oostenrijkse beeldhouwer Josef Thorak en de geruchten over de ďnazitreinĒ in Polen vol roofkunst, is er volop aandacht voor tijdens de Tweede Wereldoorlog door de naziís geroofde of verdwenen kunst. Niet alle vermiste kunst haalt echter de voorpaginaís.

Lees meer

Lees meer (1)