TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stadhuis Rotterdam

Rotterdam heeft in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 veel te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Na de Duitse inval volgt op 14 mei 1940 het bombardement dat een groot deel van de binnenstad verwoest en aan ruim 800 mensen het leven kost.
Het Stadhuis van Rotterdam word niet verwoest maar loopt wel schade op. In de voorgevel zijn nu nog kogelinslagen zichtbaar.
In 1943 word door de Duitse bezetter het carillon gestolen, 48 klokken, gewicht 27.000 kg. Het carillon word naar Duitsland gebracht en is nooit teruggevonden.

In het stadhuis zijn nog een aantal herinneringen aan de Tweede maar ook aan de Eerste Wereldoorlog te bekijken.
In de hal zijn twee glas in lood ramen, deze zijn geschonken door de Belgische vluchtelingen die in Rotterdam onderdak vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In de trouwzaal zijn in de muurschildering nog kogelinslagen zichtbaar.
Op het binnenterrein is het Joods Monument.
In de centrale hal staat het door Koningin Wilhelmina geschonken Monument "Sterker door Strijd" en ook het borstbeeld van Winston Churchill.
Langs de trappen is een plaquette aangebracht voor de gevallen amtenaren in de Tweede Wereldoorlog.
Bij de wachtruimte hangen de eremedailles van Sergeant L.A. Ketley, hij werd op 1 of 2 maart 1943 neergeschoten met zijn Lancaster in Ridderkerk en hij ligt op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam begraven. Zijn familie heeft de medailles aan het stadhuis geschonken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Monique Verlind

Gerelateerde boeken

Avro Lancaster 1945-1965
Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The Worldís Greatest Military Aircraft
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln

51.922924, 4.480163

Leeuwen op de Coolsingel, Duitsers in rijnaken - Rotterdamse oorlogsmythes ontrafeld

aug2020

Leeuwen op de Coolsingel, Duitsers in rijnaken - Rotterdamse oorlogsmythes ontrafeld

Rotterdam in oorlog. Nadat Nederland zich langdurig buiten Europese conflicten had weten te houden, gaat het op 10 mei 1940 mis. De Duitsers vallen ons land binnen en Rotterdam ligt direct in de frontlinie. Met het vernietigende bombardement van 14 mei 1940 wordt het verzet gebroken en volgen vijf lange, donkere bezettingsjaren.

Lees meer

Lees meer (1)