TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stadhuis Rotterdam

Rotterdam heeft in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 veel te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Na de Duitse inval volgt op 14 mei 1940 het bombardement dat een groot deel van de binnenstad verwoest en aan ruim 800 mensen het leven kost.
Het Stadhuis van Rotterdam word niet verwoest maar loopt wel schade op. In de voorgevel zijn nu nog kogelinslagen zichtbaar.
In 1943 word door de Duitse bezetter het carillon gestolen, 48 klokken, gewicht 27.000 kg. Het carillon word naar Duitsland gebracht en is nooit teruggevonden.

In het stadhuis zijn nog een aantal herinneringen aan de Tweede maar ook aan de Eerste Wereldoorlog te bekijken.
In de hal zijn twee glas in lood ramen, deze zijn geschonken door de Belgische vluchtelingen die in Rotterdam onderdak vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In de trouwzaal zijn in de muurschildering nog kogelinslagen zichtbaar.
Op het binnenterrein is het Joods Monument.
In de centrale hal staat het door Koningin Wilhelmina geschonken Monument "Sterker door Strijd" en ook het borstbeeld van Winston Churchill.
Langs de trappen is een plaquette aangebracht voor de gevallen amtenaren in de Tweede Wereldoorlog.
Bij de wachtruimte hangen de eremedailles van Sergeant L.A. Ketley, hij werd op 1 of 2 maart 1943 neergeschoten met zijn Lancaster in Ridderkerk en hij ligt op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam begraven. Zijn familie heeft de medailles aan het stadhuis geschonken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: TracesOfWar.com
Lees meer (1)