TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Historische Route Bastogne 15

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Generaal Troy H. Middleton, commandant van het VIIIe Legerkorps, wordt vanaf oktober in Bastogne gelegerd.
Van 16 tot 19 december leidt hij de operaties van de Amerikaanse troepen om het Duitse offensief te stoppen, voor hij zijn plaats afstaat aan brigadegeneraal Anthony C. McAuliffe, die met de 101e Airborne uit Reims was gekomen en zich in de kazerne Onderluitenant Heintz installeert.

Op 22 december ontvangt McAuliffe het Duitse ultimatum van generaal von Luttwitz waarop hij *NUTS* antwoordt.

Vanaf 23 december wordt het tekort aan munitie, geneesmiddelen, voedsel en diverse materialen verholpen via luchtbevoorrading.

Kerstavond wordt doorgebracht in de onzekerheid van de gebeurtenissen, in de schuilkelders, waarvan er één beroemd wordt.

In januari 1945 wordt het hoofdkwartier, als gevolg van de bombardementen op de kazerne, overgebracht naar Isle-la-Hesse en in de omgeving van Villeroux.

Op 5 januari 1945 ontploft een munitievoertuig op de binnenplaats van de Marronniers van het Seminarie, langs de spoorweg Bastogne-Gouvy.

Na de oorlog werden er pantsertorens geplaatst bij de toegangen tot de stad. Momenteel bevinden zij zich in de buurt van de borden langs de route.
De toren die zich op de route du Mardasson, nabij de brug over de spoorlijn van Bastogne in Benonchamps-Wiltz, bevindt, werd naar de andere kant van de weg verplaatst. De borden met NUTS komen uit privé-verzamelingen...

De Mardasson
Van de kazerne leidt de routebeschrijving u naar het eindpunt van dit trajekt: het "Mémorial van de Mardasson", waar u het laatste bord met uitleg vindt.

Onderweg passeert u bij het "Musée de la Maison Mathelin". Daar worden er (bovenop de geschiedenis van Bastogne en omstreken) opmerkelijke verzamelingen bewaard over de twee wereldoorlogen. U passeert ook bij het "Bastogne Historical Center" dat al lang bekend is om zijn rijke verzamelingen.

Eindpaal van de Voie de la Liberé (Weg van de Vrijheid)
Vanaf de Normandische kust, waar de geallieerden op 6 juni 1944 zijn geland; bakenen palen de route van de bevrijdingstroepen af, over een afstand van 1.145 km.

Op elke paal herinnert en brandende fakkel aan de fakkel die het Vrijheidsstandbeeld in New York verlicht. De golvende lijnen, onderaan de gedenksteen, evoceren de golven van de zee en bovenaan de paal doen de sterren denken aan de sterren van de Amerikaanse vlag.

De laatste paal langs de route bevindt zich een beetje voor het "Mémorial van de Mardasson".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken