TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bastogne War Rooms

Het historische gebouw waarin de McAuliffe-kelder is ondergebracht werd in 2019 beschermd door de Waalse minister van Erfgoed en wordt een nieuwe herdenkingsplaats, namelijk de Bastogne War Rooms.
In de Bastogne War Rooms maken bezoekers een tijdreis naar december 1944, waar ze pardoes in de Slag om de Ardennen belanden. Door deze meeslepende ervaring, nog versterkt door een originele scenografie, krijgen bezoekers een beter begrip van wat zich daar tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Bezoekers krijgen een waarheidsgetrouwe historische reconstructie van de gebeurtenissen die er plaatsvonden.
De naam van de nieuwe gedenkplek is niet willekeurig gekozen, want net hier hadden beslissingen van een handvol mannen gevolgen voor duizenden jonge soldaten.

Een bezoek aan de Bastogne War Rooms is een stap terug in de tijd, een duik in de Amerikaanse geschiedenis in Bastenaken op de plek waar ze werd geschreven. Bezoekers komen voorbij de symbolische foto van generaal Patton die generaal McAuliffe het Legioen van Verdienste opspeldt voor zijn voorbeeldige verdediging van de stad Bastenaken. Vervolgens maken ze kennis met de geschiedenis van de Heintzkazerne in Bastenaken (1933-1944), voor die tijdens de Slag om de Ardennen door het Amerikaanse leger werd ingenomen.

Via grote interactieve en dynamische tafels (die eruitzien als stafkaarten) op de begane grond krijgen bezoekers de belangrijkste gebeurtenissen in de Slag om de Ardennen gepresenteerd, van het Duitse offensief in december 1944 tot de minder bekende gevechten in januari 1945, inclusief het luchtbeleg van Bastenaken.

De kelder is ongetwijfeld het meeslependste deel van het bezoek. Het vindt plaats in de historische kelders waar het Amerikaanse hoofdkwartier was ondergebracht. Bovendien worden er vier meeslepende video-installaties van elk een vijftal minuten getoond over vier cruciale momenten van 22 december 1944, de dag waarop generaal McAuliffe ‘Nuts!’ antwoordde toen de Duitsers eisten dat hij zich overgaf.

Terug op de begane grond ontdekken bezoekers het vertrek waarin McAuliffe en zijn officieren deels hun kerstmaal nuttigden voor ze in de kelders moesten gaan schuilen voor de Duitse granaten die op Bastenaken vielen. Daar bevindt zich ook de originele ‘Stars & Stripes’-vlag van de 101st Airborne Division, die de generaal na de inval in Normandië helemaal van Nederland naar Bastenaken meedroeg.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken