TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

St. Ignatiusgymnasium

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat in dit schoolgebouw de Christelijke HBS, nu is dat het Sint Ignatiusgymnasium. Hier was een tweede afdeling van de SS gevestigd, onder leiding van F.H. Aus der FŁnten.

Het schoolgebouw van de Christelijke HBS diende tijdens de eerste bezettingsjaren als verzamelpunt voor joden. Na de razzia's in de Jodenhoek en Amsterdam-Zuid werden de joodse arrestanten naar dit schoolgebouw gebracht. Hiervandaan werden zij met een tram in de Van Beethovenstraat naar het Centraal Station gebracht voor deportatie naar het doorgangskamp Westerbork in Drenthe. Vervolgens werden zij naar vernietigingskampen gedeporteerd. In de zomer van 1942 nam de Hollandsche Schouwburg deze rol over. In het schoolgebouw werden slechts nog administratieve functies en archieftaken vervuld.

Op 26 november 1944 raakte het schoolgebouw zwaar beschadigd tijdens een geallieerd bombardement. Doelwit was eigenlijk de voormalige Gemeentelijke Meisjes-HBS aan de Gerrit van der Veenstraat. Hier was namelijk de Sicherheitsdienst, onder leiding van Willi Lages, gevestigd. Deze school liep echter weinig schade op. Bij het bombardement kwamen 54 burgers om het leven en werden meer dan veertig huizen vernield. Vier bezetters raakten dodelijk getroffen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Philip Hozier