TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Dakota FZ626

Op 19 september 1944 werd Dakota FZ626 tijdens een bevoorradingsvlucht naar het slagveld in Arnhem geraakt door Duits luchtafweergeschut. Piloot P/O J.L. (Len) Wilson heeft geprobeerd om zijn vliegtuig op een flak-positie the laten crashen; Wilson wist daarbij een luchtdoelkanon te raken. Alleen de navigator W/O L.C. Gaydon en de twee air despatchers, Driver V. Dillworth en Driver W. Jenkinson overleefden de crash. Ze werden krijgsgevangen genomen. De omgekomen bemanningsleden werden eerst ter plekke begraven. Na de oorlog zijn ze herbegraven op het oorlogskerkhof in Oosterbeek. Het ging om Pilot Officer J.L. Wilson (piloot), Flight Sergeant H. Osborne (co-piloot) en Flight Sergeant R.F. French (radio operator). De overige twee despatchers: Driver R.C Newth was gewond geraakt en naar het ziekenhuis in Arnhem gebracht, waar hij later overleed. Lance Corporal J. Grace werd in december 1988 pas geÔndentificeerd. Ook zij zijn begraven in Oosterbeek.

Het deels verwoeste huis werd na de oorlog herbouwd. Vlakbij de crashlocatie staat een monument ter nagedachtenis aan deze gebeurtenissen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)