TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Dakota FZ626

Monument voor de Dakota FZ626 die hier vlakbij crashte, geplaatst op vrijdag 1 december 2017, aan de rand van supply dropzone Victor.

Het verhaal van FZ626
Op 19 september 1944 werd Dakota FZ626 tijdens een bevoorradingsvlucht naar het slagveld in Arnhem geraakt door Duits luchtafweergeschut. Piloot P/O J.L. (Len) Wilson heeft geprobeerd om zijn vliegtuig op een flak-positie the laten crashen; Wilson wist daarbij een luchtdoelkanon te raken. Alleen de navigator W/O L.C. Gaydon en de twee air despatchers, Driver V. Dillworth en Driver W. Jenkinson overleefden de crash. Ze werden krijgsgevangen genomen. De omgekomen bemanningsleden werden eerst ter plekke begraven. Na de oorlog zijn ze herbegraven op het oorlogskerkhof in Oosterbeek. Het ging om Pilot Officer J.L. Wilson (piloot), Flight Sergeant H. Osborne (co-piloot) en Flight Sergeant R.F. French (radio operator). De overige twee despatchers: Driver R.C Newth was gewond geraakt en naar het ziekenhuis in Arnhem gebracht, waar hij later overleed. Lance Corporal J. Grace werd in december 1988 pas geÔndentificeerd. Ook zij zijn begraven in Oosterbeek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Guido van Diermen & Arjan Vrieze
  • Foto's: Guido van Diermen (2) & Arjan Vrieze (1,3,4)
Fotoverslag onthulling monument Dakota FZ626 te Arnhem

sep2018

Fotoverslag onthulling monument Dakota FZ626 te Arnhem

Op 19 september 1944 werd Dakota FZ626 van het RAF 271 Squadron tijdens een bevoorradingsvlucht naar het slagveld in Arnhem geraakt door Duits luchtafweergeschut op het droppingsveld V noord van de Schelmseweg in Arnhem. Piloot P/O J.L. (Len) Wilson heeft geprobeerd om zijn vliegtuig op een flak-positie te laten crashen; Wilson wist daarbij een luchtdoelkanon te raken. Vijf bemanningsleden van de Dakota kwamen bij de crash om het leven. Eind 2017 is er een monument ter nagedachtenis aan deze bemanningsleden opgericht. Dit monument werd op vrijdag 21 september 2018 onthuld in het bijzijn van twee Arnhem veteranen: Ray Whitwell en Sid Salis.

Lees meer

Monument Dakota FZ626 onthuld in Arnhem

sep2018

Monument Dakota FZ626 onthuld in Arnhem

Op vrijdag 21 september 2018 is aan de Bakenbergseweg in Arnhem het monument onthuld voor de bemanning van Dakota FZ626. Dit vliegtuig stortte tijdens een bevooradingsvlucht gedurende de Slag om Arnhem.

Lees meer