TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Begraafplaats Orthen Den Bosch

Op de Algemene Begraafplaats Groenendaal liggen verschillende graven van oorlogsslachtoffers. De meeste slachtoffers vielen tijdens de bevrijding van 's-Hertogenbosch in oktober 1944. In totaal verloren 253 burgers hun leven tijdens de bevrijding. Enkele van deze slachtoffers liggen nog begraven op deze begraafplaats.

Het betreft hier de familie van Galen, Karel van Wijngaarden, Servatius Ascherl, Bram Lafeber en Frans Moussault.

De laatste twee kwamen om op 11 november 1944 door het ontploffen van een granaat die de beiden jongens hadden gevonden. Het bijzondere van dit graf is dat de manier van overlijden is uitgebeeld in het grafmonument; twee kleine jongens spelen met een grote granaat en een overkoepelende beschermengel neemt de jongens mee naar de hemel.

Op dezelfde dag als het gezin van Galen werd Wilhelmus Salfischberger dodelijk door granaatvuur getroffen bij ruimingswerkzaamheden in de puinhopen van de Abeelenstraat. Hij werd begraven op Orthen (13 nov 1944). Het graf wordt nu niet meer onderhouden - er zijn geen grafrechten meer betaald.

Ook is er een ereveld met 16 Nederlandse Oorlogsgraven. Op een andere locatie op de begraafplaats ligt ook het Oorlogsgraf van de Verzetsstrijder Piet Kerssens.

Gijsbert Kooij, in 1962 omgekomen in Nieuw-Guinea, is ook op de begraafplaats begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.703416, 5.307543

Lees meer (5)