TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Begraafplaats Orthen Den Bosch

De Bossche begraafplaats Orthen (voorheen Groenendaal) heeft net als vele begraafplaatsen in Nederland een oorlogsverleden. Deze begraafplaats herbergt echter buiten de "gewone" oorlogsgraven, twee zeer bijzondere oorlogsgraven. Het gaat hier om een graf van twee kinderen die net na de bevrijding omkwamen en een graf van een Britse Luitenant uit de Eerste Wereldoorlog. Een opvallend gegeven is bovendien dat de graven dateren van dezelfde datum (11 november), alhoewel er wel 26 jaar tussen zit.

Het graf van Bram Lafeber (geb. 6 december 1932) en Frans Moussault (geb. 24 oktober 1930) die omkwamen na de bevrijding is uniek. Het grafmonument wat werd ontworpen door de bekende Bossche ontwerper Pieter Verdonk laat namelijk twee jongens zien die met een bom spelen, de jongens worden hierbij overkoepeld door een beschermengel. De jongens kwamen op 11 november 1944 om het leven nadat een bom die ze hadden gevonden ontplofte. De overlijdensadvertentie destijds vermeldde: "Door een noodlottig ongeval tijdens hun spel".

Het tweede bijzondere graf is dat van een Britse Luitenant uit de Eerste Wereldoorlog. Zoals velen weten was Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn hierdoor het aantal graven uit deze oorlog ook erg minimaal. Diegenen die hier begraven liggen hebben hierdoor ook vaak een specifiek verhaal, ze zijn immers veelal niet gestorven aan oorlogswonden. Zo ook de in 1894 geboren Britse Gilbert Thomas Gore McMicking, die omkwam op de dag van de wapenstilstand. Uit informatie van de Royal Anglian Regiments archieven kan worden afgeleid dat McMicking in juli 1914 op vakantie was in Duitsland en tot krijgsgevangene werd gemaakt. Hij ontsnapte, werd opgepakt en ontsnapte opnieuw. Hij overleed in een ziekenhuis in Den Bosch, het is helaas onbekend hoe hij hier terecht kwam.

Op de begraafplaats is een Nederlands ereveld te vinden met daarin 16 Nederlandse oorlogsgraven. Het zijn graven van soldaten, verzetsstrijders en burgerslachtoffers. Bovendien liggen her en der over de begraafplaats diverse oorlogsgraven van voornamelijk burgerslachtoffers en een enkele verzetsstrijder. In Den Bosch vielen 236 burgerdoden, slechts enkelen rusten heden ten dage op deze begraafplaats. Van de 146 Britse militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van de stad, is er niet ťťn in Den Bosch begraven, het merendeel ligt begraven op de oorlogsbegraafplaats in Uden.

Op de begraafplaats lag tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een Duits ereveld. De hier begraven Duitsers waren al dan niet afkomstig uit het Reserve Kriegslazarett in Den Bosch. Deze Duitse oorlogsslachtoffers werden in 1949 overgebracht naar de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Er ligt ťťn oorlogsgraf wat dateert van na de Tweede Wereldoorlog, dit is het graf van een militair die omkwam in 1962 tijdens het Nieuw Guinea conflict. Hij ligt begraven in een particulier familiegraf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

October 1944 Den Bosch Bevochten en bevrijd

51.703416, 5.307543