TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument voor Luitenant Robert Deprez (Handley Page Halifax)

De tekst op de plaquette boven en naast de foto van luitenant Robert Deprezt:
Deerlijk sport
Aan
Zijn
Betreurd
Spelend
Lid en vriend
Luitenant
Robert Deprez

De lauwertak is een eerbetoon aan de slachtoffers.

De volgende tekst is te lezen op de achterkant van een geplastificeerd A4tje wat aan de binnenkant van het monument hangt.

Monument voor luitenant Robert Deprez

Dit monument in `s- Gravenpolder (gemeente Borsele) is opgericht ter nagedachtenis
aan luitenant Robert Deprez.
Op 30 maart 1944 door oorlogshandelingen omgekomen.

De drie musketiers uit Harelbeke:
Robert Deprez, Andre Schaepdrijver en Marcel Becquaert verlieten op 13 juli 1942 Harelbeke met bestemming Groot-BrittanniŽ. Ze hadden een document op zak met de handtekening van Gerard Romsťe (de door de bezetter aangestelde secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken) en waarop stond dat ze werk hadden in Frankrijk. In Brussel namen ze de trein naar Parijs (via Amiens) omdat die overvol arbeiders zat, waardoor praktisch geen controle mogelijk was. In Saint-Jean-de-Losne (ten zuiden van Dijon) vonden ze een middel om de demarcatielijn tussen het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk en het onbezette deel (dat werd bestuurd door het Vichy-regime) te overschrijden. Met behulp van enkele spoorwegarbeiders werden ze verstopt in een kolenwagon van een goederentrein die naar Bourg-en-Bresse reed. Vanaf Montauban ging Marcel Becquaert afzonderlijk verder. Het duurde tot 1 december 1942 eer hij samen met een groep van 13 mannen vanuit Foix geleid door Spaanse gidsen, te voet over de bergen van Andorra trok. Op 4 december stootte de groep in het Spaanse Seo de Urgel op de Guardia Civil. Becquaert werd er opgesloten en belandde vervolgens in de gevangenissen van Lerida en Zaragoza. Uiteindelijk werd hij naar een kamp van Miranda de Ebro gevoerd, waar hij van 28 december 1942 tot 22 mei 1943 verbleef. Hij vond er zijn kameraden Deprez en Schaepdrijver terug. Het Britse consulaat kocht de drie Harelbekenaren met goederen van de Spaanse overheid af, nadat ze een dienstverbintenis hadden ondertekend. Ze werden naar Gibraltar gebracht, waar ze vier dagen verbleven. Acht dagen later, op 8 juni 1943, kwamen Becquaert, Deprez en Schaepdrijver aan in Groot-BrittanniŽ. Ze waren bijna een jaar weg van huis. In Harelbeke hoorden hun familieleden en vrienden de afgesproken radioboodschap, die op de BBC-zender werd omgeroepen: "De drie musketiers zijn goed aangekomen". Alle drie gingen ze in militaire dienst. Na hunopleiding tot marconist, werden ze in 1944 ingezet bij belangrijke zendingen naar het bezette BelgiŽ.

De zending Lucullus-Troilus:
Robert Deprez (codenaam Lucullus) maakte samen met Albert Girouille (codenaam Troilus) deel uit van een zending Lucullus-Troilus. Op 30 maart 1944 vertrokken de agenten met een viermotorige Halifax vanuit Groot-BrittanniŽ. Luitenant Deprez was bestemd om als verbindingsman bij het leger van BelgiŽ (geheim leger) op te treden en moest gedropt worden in de streek van Ellezelles nabij Ronse. Nog voor het vliegtuig zijn bestemmingbereikte, werd het tijdens een vijandelijke actie neergeschoten boven de Westerschelde, ten zuiden van Hansweert (Nederland). Slechts vijf van de twaalf bemanningsleden van de Halifax overleefden de crash. Giroille En Deprez werden als vermist opgegeven.


Aan de voorkant van het geplastificeerde A4tje, onder de foto`s van de drie van Harelbeke, is de ingekorte tekst in het Engels te lezen.

Het monument wordt onderhouden door de voetbalclub ĎDeerlijk Sportí waar Robert Deprez lid van was.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)