TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Memorial 40-45 Kapelle

Memorial 40-45 Kapelle: een plaats van herinnering
Een vaak vergeten maar belangrijk hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog is dat in de meidagen van 1940 en de oorlogsjaren daarna duizenden Franse militairen op Nederlandse bodem tegen de Duitse troepen hebben gevochten. Velen sneuvelden in en rond Kapelle, maar ook op andere plekken in Zeeland en andere delen van het land. Op het Frans Militair Ereveld, op wandelafstand van het museum Memorial 40-45 Kapelle, liggen 229 van hen begraven. Het is het enige Franse Ereveld van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en daarmee een bijzondere plek. Op het monument staan de namen van de ruim 600 gesneuvelde militairen vermeld.
Aan de hand van de collectie in het museum wordt uitgebreid stilgestaan bij de indrukwekkende en vaak persoonlijke verhalen van de Franse soldaten in Nederland, de verhalen van de mensen uit het dorp Kapelle die hen hebben gekend en de opmerkelijke geschiedenis van het Franse Militaire Ereveld. Het doel is om te leren van de geschiedenis en daardoor bij te dragen aan een vreedzame toekomst
Museum Memorial 40-45 Kapelle is niet alleen een museum. Het organiseert bijvoorbeeld elk jaar in mei samen met de gemeente Kapelle de evenementenweek Toujours Kapelle, waarin alle activiteiten in het teken staan van de inzet van de Franse Strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog In Nederland en van de relatie met het hedendaagse Frankrijk.
Verder geeft het museum ruime aandacht aan educatie en kunnen het hele jaar door schoolklassen op bezoek naar het museum komen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stichting Vitality / Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 6), Mia van den Berg (2, 3, 4, 5)

51.48705, 3.95067

Museum wil Franse soldaten altijd herdenken: 'Ieder kruis op de begraafplaats een gezicht geven'

mei2019

Museum wil Franse soldaten altijd herdenken: 'Ieder kruis op de begraafplaats een gezicht geven'

Op 16 mei 1940 stierven Franse soldaten in de strijd met de Duitsers tijdens de Franse slag. Samen met Marokkaanse soldaten die in dienst van de Fransen vochten, worden zij vanmiddag herdacht op de militaire begraafplaats in Kapelle.

Lees meer

Week van Toujours Kapelle

apr2016

Week van Toujours Kapelle

Toujours Kapelle is een week vol activiteiten rondom de Franse Herdenking die op 19 mei 2016 om 16.00 plaats zal vinden.

Lees meer