TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Executies Zuid-Kennemerland

Twee gedenkstenen aan weerszijden van dit pad markeren de plaats waar op 2 februari 1943 zeven Haarlemse en drie Velsense burgers door de bezetter als vergeldingsmaatregel werden gefusilleerd.

De Haarlemmers, onder wie de voltallige Joodse Raad van Haarlem, maakten deel uit van een groep van honderden Haarlemse burgers, die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1943 van hun bed werden gelicht en in gijzeling werden genomen. De Velsenaren behoorden tot een groep van tien burgers uit Velsen, die op 22 januari 1943 waren gearresteerd en evenals de Haarlemmers werden overgebracht naar de koepelgevangenis van Haarlem.
De stoffelijke resten van de terechtgestelden werden diezelfde dag nog gecremeerd in het crematorium Driehuis-Westerveld.
Nagenoeg alle nabestaanden van de leden van de Joodse Raad van Haarlem werden direct na de executie op transport gesteld naar concentratiekampen, vanwaar geen van hen terugkeerde.

De overgebleven gijzelaars werden de dag na de executie naar het concentratiekamp Vught gevoerd. Zij keerden na drie maanden in Haarlem terug.

Een week na de terechtstelling kregen alle nog in Haarlem verblijvende joden de order naar Amsterdam te verhuizen. Daaraan gaven zeer velen gevolg, wat in feite toen het einde betekende van de joodse gemeenschap in deze regio.

De weinige joden, die in 1945 in Haarlem terugkeerden, stichtten een nieuwe gemeente.

Het monument is ter nagedachtenis aan hen die hier omkwamen:
Philip Frank
Barend Chapon
Herbert Drietsma
Roelof Strengholt
Johannes Lebbe
Iwan Zwanenbeek
Simon Warmenhoven
Pieter Weij
Wijnand De La Rie
Karel Reumann

De monumenten bevinden zich langs een wandelpad, dat aansluit op het fietspad. Indien u met de fiets bent, kunt u deze het beste even langs het fietspad neerzetten. Er bevinden zich twee kruisingen van voetpaden (gemaakt van schelpen en grind) met hetzelfde fietspad, zo'n 30 meter uit elkaar. Het maakt niet uit welk voetpad u neemt, aangezien beide paden elkaar kruizen bij het eerste monument. Ter hoogte van een van de kruisingen is het mogelijk om uw fiets veilig op slot te zetten aan een stevige houten balk.
U moet zo'n 30 meter het pad bewandelen, alvorens het eerste monument met informatiebord tegen te komen.

Deze plek waar de stenen staan zijn een onderdeel van een fietsroute door de duinen van Verwonderd Duin. Na downloaden van de app kun je met je mobiele telefoon op deze plek luisteren naar geluidsfragmenten en muziek die gebaseerd zijn op de gedenkstenen. Op andere plekken op de route die aangegeven worden door een logo op een bankje of paaltje zijn er geluidsfragmenten die gaan over natuur en tijd. De fietsroute gaat van bezoekerscentrum de Kennemerduinen tot Duin en Kruidberg of andersom. De fragmenten zijn los van elkaar te beluisteren maar natuurlijk geeft het geheel een bijzondere ervaring.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Nationaal Park Zuid Kennemerland, Ewoud van Eig & Marianne Narold
  • Foto's: Ewoud van Eig (1,2,3) & Lammert Melk (4)