TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rosenthaler Straße 40-41

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Anita Bukofzer, geboren 1930, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Ury Davidsohn, geboren 1943, gedeporteerd 1943, Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.
* Paula Davidsohn née Katz, geboren 1905, gedeporteerd 1943, Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.

* Hermann Schneebaum, geboren 1906, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord.
* Jenny Schneebaum née Brandorowitsch, geboren 1908, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord.
* Thea Schneebaum, geboren 1931, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord.
* Victor Schneebaum, geboren 1941, gedeporteerd 1943, Auschwitz, vermoord.

Anita Bukofzer verhuisde met haar ouders, Hermann en Margarete Bukofzer, naar een groot 3-kamerappartement op dit adres. Op 11 november 1942 werden ze gedwongen hun appartement te verlaten. In december leverden ze de vereiste aangifte van hun bezittingen en op 12 januari 1943 werden ze met "Osttransport" 26 naar Auschwitz gedeporteerd. Anita was 11 jaar oud, haar ouders begin 50. Niemand heeft het overleefd.

Paula Davidsohn verhuisde in 1942 naar een driekamerappartement op dit adres. Ze werkte als administrateur bij de Reich Jewish Association. Haar moeder, Irma Katz (1888-?) Woonde bij haar om te helpen met het huishouden en met de zorg voor Paula's baby, Ury, die werd geboren op 3 mei 1943. Er werd geen andere informatie gevonden over Irma Katz of over de echtgenoot van Paula Davidsohn. De volgende maand moest Paula een vermogensverklaring invullen; Op dat moment bevonden zij en Ury zich al in een verzamelkamp aan de Große Hamburger Str. 26. Op 30 juli werd het paar naar Theresienstadt gedeporteerd. In oktober 1944 werden ze naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord.

Hermann Schneebaum, een boekbinder, en Jenny Brandorowitsch huwden en kregen twee kinderen, Thea en Victor, die tien jaar na elkaar werden geboren. Op 29 januari 1943 werden alle vier met "Osttransport" 27 naar Auschwitz gedeporteerd. De kinderen waren nog geen 2 en 12 jaar oud toen ze werden vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)