TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Oranienburger Straße 9-10

Deze Gedenkstenen (Stolpersteine ​​of Struikelblokken) herdenken de familie Kozower:

* Philipp Kozower, geboren 1894, gedeporteerd 1943 Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.
* Gisela Kozower née Herzberg, geboren 1901, gedeporteerd 1943 Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.
* Uri Aron Kozower, geboren 1942, gedeporteerd 28 januari 1943, Theresienstadt, 1944 Auschwitz, vermoord.
* Alice Kozower, geboren 1934, gedeporteerd 1943 Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.
* Eva Rita Kozower, geboren 1932, gedeporteerd 1943 Theresienstadt, vermoord in Auschwitz.

Philipp Kozower, een Berlijnse advocaat, en Gisela Herzberg trouwden en kregen drie kinderen: Eva, Alice en Uri. Alle vijf zaten op hetzelfde kleine transport (100 gedeporteerden) op 28 januari 1943 van Berlijn naar Theresienstadt. In de zomer van 1944 werden ze gerekruteerd als spelers in de Theresienstadt-propagandafilm, "Der Führer schenkt den Juden eine Stadt." [/ I] [De Führer geeft de joden een stad]. De film, die een totaal verkeerd beeld geeft van het leven in een kamp, ​​werd in september voltooid. Massale deportaties naar Auschwitz begonnen op de 28e. Bijna alle bij de film betrokken personen werden naar hun dood gestuurd. Op 12 oktober 1944 werd de familie Kozower naar Auschwitz gedeporteerd. Bij aankomst was er een snel selectieproces: mannen voor dwangarbeid; mannen voor quarantaine; en alle andere mannen, vrouwen en kinderen voor de gaskamers. Van de 1.500-1.600 mensen op dit transport is bekend dat slechts 108 de oorlog hebben overleefd.

Opmerking: de oorspronkelijke stolperstein voor Uri Aron Kozower liet zijn familienaam weg. Het werd later vervangen door een stolpersteine ​​met de datum van de deportatie van het gezin naar Theresienstadt.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)