TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rodenbachlaan 7

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Elly Julia Heller-Friedmann (geb. 1885, vermoord in Auschwitz op 7-10-1942)
Gerhard Heller (geb. 1910, vermoord in DŲrnau op 25-4-1945)

Elly Julia Heller en Gerhard Heller kwamen uit Berlijn, en Elly had een tweede zoon, Fritz, die de identieke tweelingbroer van Gerhard was. Fritz slaagde erin Duitsland te verlaten en naar Engeland te komen, waar hij trouwde met Ruth Cohn, eveneens uit Berlijn. Kort nadat hij naar Engeland was gekomen, nam hij de extra naam Peter aan, aangezien het nog steeds oorlog was en "Fritz" een provocerend Duits klinkende naam was. Fritz Peter Heller leefde tot 1992 en Ruth Heller tot 2006.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Naziís. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Eindhoven bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)