Geheime Duitse Rolbaan Drienerlo

Tegen het einde van Tweede Wereldoorlog was vliegbasis Twente, dat door de Duitsers bezet was, onbruikbaar geworden vanwege de vele bombardementen. De Duitse vliegtuigen werden daarom ten zuidwesten van de basis verstopt in de bossen bij Drienerlo.

De Duitsers hebben toen met behulp van voornamelijk dwangarbeiders afkomstig uit Volendam met grote haast een rolbaan aangelegd in de bossen bij Drienerlo. Deze taxibaan werd door de vliegtuigen (voornamelijk nachtjagers) gebruikt als verbindingsweg naar het vliegveld vanaf de z.g.n. splitterboxen waarin ze in het bos opgesteld stonden.

De baan liep via Hof Espelo tot aan Driene, en was tot aan de waterwinning al bestraat. Aan de rand van de Wiedicksbeekweg staat een Eik op een plek waar hoofdzakelijk berken staan. Het bordje bevindt zich op een grote Eik iets verderop. De exacte locatie is niet op de meter precies te achterhalen omdat van de baan zelf weinig terug te vinden is, van de splitterboxen wel, deze bevonden zich ongeveer hier.

Als de oorlog een dag langer had geduurd had de Eik er niet meer gestaan, omdat het bouwen van de baan tot aan het einde van de oorlog door ging. De boom is inmiddels voorzien van een bordje wat aangeeft waarom deze boom en de directe omgeving zo bijzonder is. Het bordje valt niet erg op, en past in het landschap. Om de boom te beschermen zijn korte rvs schroeven gebruikt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel