TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Executies Enschede

In Enschede, nabij Hotel de Broeierd aan de Hengelosestraat staat een Haaksbergs gedenkteken. Dit kruis staat er ter nagedachtenis aan de executie in 1943 van een aantal Haaksbergenaren, die toen werkzaam waren bij de textielfabriek van Jordaan.

Bij het textielbedrijf Jordaan, destijds de grootste werkgever van Haaksbergen, werd op 3 mei 1943 nog steeds gestaakt uit protest tegen diverse maatregelen van de Duitse bezetter. Dit was daarvoor ook gebeurd bij Odink & Koenderink, de Twentese Kabelfabriek, het Gemeentehuis, de melkfabriek en de textielfabriek Ten Hoopen en anderen. De Duitsers grepen in en brachten uiteindelijk 9 werknemers naar een plek ter hoogte van het huidige Hotel de Broeierd, waar zogenaamd 7 personen "op de vlucht" zijn doodgeschoten. Twee personen konden ontsnappen, waarvan later een alsnog is opgepakt en doodgeschoten.

Dit monument wordt onderhouden door de gemeente Enschede, de gemeente Haaksbergen geeft er in de dagen voor 4 mei extra aandacht aan en legt tevens op 4 mei een krans. Het monument wordt op deze manier door de twee gemeentes gezamenlijk in stand gehouden.

In Haaksbergen is hier ook een gedenkteken voor opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel

Gerelateerde boeken

52.23755, 6.850044

Enschede laat ‘Stolpersteine’ uit de oorlog met QR-code spreken: ‘Het ga je goed. Alles komt goed’

okt2021

Enschede laat ‘Stolpersteine’ uit de oorlog met QR-code spreken: ‘Het ga je goed. Alles komt goed’

Meer dan tweehonderd struikelstenen herinneren in Enschede aan de bange dagen van de Tweede Wereldoorlog. Acht daarvan zijn nu verrijkt met luisterverhalen over de huizen en mensen waarnaar ze verwijzen. Het project is uniek voor Nederland en geeft op indringende wijze stem aan het verleden. „Wij laten de stenen spreken.”

Lees meer