TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Executies Enschede

In Enschede, nabij Hotel de Broeierd aan de Hengelosestraat staat een Haaksbergs gedenkteken. Dit kruis staat er ter nagedachtenis aan de executie in 1943 van een aantal Haaksbergenaren, die toen werkzaam waren bij de textielfabriek van Jordaan.

Bij het textielbedrijf Jordaan, destijds de grootste werkgever van Haaksbergen, werd op 3 mei 1943 nog steeds gestaakt uit protest tegen diverse maatregelen van de Duitse bezetter. Dit was daarvoor ook gebeurd bij Odink & Koenderink, de Twentese Kabelfabriek, het Gemeentehuis, de melkfabriek en de textielfabriek Ten Hoopen en anderen. De Duitsers grepen in en brachten uiteindelijk 9 werknemers naar een plek ter hoogte van het huidige Hotel de Broeierd, waar zogenaamd 7 personen "op de vlucht" zijn doodgeschoten. Twee personen konden ontsnappen, waarvan later een alsnog is opgepakt en doodgeschoten.

Dit monument wordt onderhouden door de gemeente Enschede, de gemeente Haaksbergen geeft er in de dagen voor 4 mei extra aandacht aan en legt tevens op 4 mei een krans. Het monument wordt op deze manier door de twee gemeentes gezamenlijk in stand gehouden.

In Haaksbergen is hier ook een gedenkteken voor opgericht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel

Gerelateerde boeken