TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Saint Jamesís Cemetery

In 1940 was Dover het hoofdkwartier voor de evacuatie van Britse troepen uit Duinkerken. Bijna 200.000 van de 366.000 geŽvacueerde troepen kwamen hier aan land. Gedurende de oorlog lag Dover binnen het bereik van de Duitse langeafstandsgeschut op de Franse kust en in totaal waren er 742 aanvallen met kanonnen of door vliegtuigen.

Op de begraafplaats Saint James zijn de meeste van de 356 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog gelegen in een erehof wat bekend staat als het Duinkerken-erehof, omdat veel slachtoffers die vielen bij de evacuatie hier rusten. 22 graven dragen geen naam. Op de begraafplaats zijn ook 373 oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog en acht oorlogsgraven met een andere nationaliteit.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Germany's Lightning War
BelgiŽ in de Tweede Wereldoorlog 10
Blitzkrieg in the West
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 5 juni 2005

Operatie Dynamo, de evacuatie bij Duinkerken

Operation Dynamo De situatie in BelgiŽ, na de Duitse doorbraak in de richting van Het Kanaal, was zo ernstig, dat Lord Gort al op 19 mei een waarschuwing zond aan het Britse War Office, dat in zijn ogen een evacuatie van de British Expeditionary Forces (BEF) overwogen moest worden. De reactie van Winston Churchill was formeel dat hij deze reactie nogal overdreven vond. Hij liet echter wel vanaf dat moment gesprekken plaatsvinden tussen de War Office en de Britse Admiralty om een eventuele evacuatie voor te bereiden. Deze gesprekken zouden uiteindelijk uitmonden in ďOperation DynamoĒ, de evacuatie van de BEF en zoveel mogelijk andere geallieerde troepen vanuit Duinkerken.

Lees meer (1)