Oranjehotel Scheveningen

De gedachtenis aan het Oranjehotel 1940 - 1945 wordt in stand gehouden binnen de Penitentiaire Instelling Haaglanden in Scheveningen. Het monument Oranjehotel bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste de Doodencel 601, ťťn van de dodencellen tijdens de oorlog; nu behouden met de inrichting van destijds, inclusief de leuzen die door de gevangenen op de wand geschreven werden. Ten tweede het poortje aan de Van Alkemadelaan, waardoor ter dood veroordeelden vanuit de gevangenis naar de Waalsdorpervlakte werden gebracht. Tenslotte een plaquette die na de oorlog ter nagedachtenis werd aangebracht in de buitenwand van de gevangenis, aan de Stevinstraat. Tezamen eren deze monumenten, samen met de jaarlijkse herdenkingen op de laatste zaterdag van september, de moed en idealen van hen die zich hebben ingezet voor hun principes, voor geloof en rede, voor vrijheid en loyaliteit.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Het verzet 1940-1945
En verpletterd wordt het juk

5aug

Nationaal Monument Oranjehotel open vanaf 7 september

Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent op 7 september zijn deuren als herinneringscentrum. De gevangenis, waar tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders werden opgesloten, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers, was altijd onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden.

Lees meer

12dec

'Oranjehotel' Scheveningen gaat in 2019 open als herinneringscentrum

Het 'Oranjehotel', het cellenblok in Scheveningen waar veel verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten, gaat medio 2019 open als herinneringscentrum. De opening zou eerder zijn, maar de vondst van asbest heeft voor vertraging gezorgd, aldus Jilt Sietsma, bestuurslid van de stichting Oranjehotel.

Lees meer

Lees meer (2)