TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraf van het Gemenebest en Oorlogsmonument Kloetinge

Het monument, wat ook het graf van een Canadese soldaat is, bevindt zich op de algemene begraafplaats aan de Kapelseweg en herinnert de bewoners van Kloetinge aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Tekst op de steen:

1940 - 1945

In grateful remembrance

Pte Dicaire J.M
D 56893 (R.de M.)
Le regiment de maisonneuve
29 ste oktober 1944

Mede ter gedachtenis aan
onze medeburgers:

J.L. van Houte
B. Kole. Azn
S. Kole. Szn
J.I. Massee
H.F. Oele
C. Sonke
C.H. Steketee
A. de Visser
I.P. WagenaarJean-Maurice Dicaire was de jongste van 13 kinderen in de familie Dicaire. De Dicaire familie vestigde zich in de 19e eeuw in het kleine dorpje Aylmer (ten westen van de provincie Quebec). Om hun kinderen beter op te kunnen voeden verhuisde ze later naar de stad Hawkesbury (Ontario) en tenslotte naar Montreal. Jean-Maurice had gelogen over zijn leeftijd om dienst te kunnen nemen in het Canadese leger, hij was eigenlijk pas 17. Hij nam dienst in het Rťgiment de Maisonneuve. Een brief van priester G. Marchand uit het dorp waar Jean-Maurice werd begraven, geschreven op 12 november 1944, kondigde aan dat Jean-Maurice in zijn rug werd geraakt door een Duitse mortier. Hij viel en werd naar het dichtstbijzijnde veldhospitaal gebracht, helaas kon hij niet worden gered en stierf ter plaatse op zondag 29 oktober 1944.

Foto 3 werd genomen door zijn zus Alice in Montreal (Quebec) onmiddellijk na zijn aanmelding in het leger en voor zijn vertrek naar Europa. Dit is de laatst bekende foto van hem.
Foto 4: De originele markeringspaal die bij het veldgraf stond van de heer: Jean-Maurice Dicaire

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg & Michel Arsenault
  • Foto's: Mia van den Berg (1,2) & Family of J.M. Dicaire (3) Bevrijdingsmuseumzeeland (4)