Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oorlogsmuseum Vitality

Stichting Vitality heeft in november 2012 haar collectie over de Tweede Wereldoorlog opengesteld voor bezoekers. Verschillende Zeeuwse verhalen uit de periode 1940-1945 komen samen in het nieuwe museum van de Stichting waar de initiatiefnemer Andries Looijen een boerenschuur aan zijn huis heeft omgebouwd tot expositieruimte. Een groot deel van de collectie is opgebouwd door Dhr. Minus Goud uit Krabbendijke. Hij heeft door de jaren heen verschillende uniformen, helmen, wapens en medailles verzameld. Na het overlijden van Minus Goud heeft Andries Looijen de alles overgenomen en had direct de oude boerenschuur aan zijn woning in gedachten als expositieruimte voor de verschillende militaire voorwerpen.
Inmiddels is de schuur verbouwd en is de collectie aangevuld met objecten die via andere wegen zijn verkregen. Zo zijn via vissers bijvoorbeeld overblijfselen van een Engelse motortorpedoboot die in 1944 op de Westerschelde is gezonken in bezit gekomen van de Stichting. Naast de hulzen van een geweer en een wc-pot voor officieren is er ook een klein parfumflesje van het Franse merk Chanel teruggevonden. Er is navraag gedaan bij een parfummuseum hoe dit aan boord is gekomen en het vermoeden bestaat dat een vrouw dit aan haar man heeft gegeven zodat hij aan boord nog steeds haar parfum kon ruiken. Ook zijn er spullen overgenomen die toebehoorden aan Janna Duivewaarde uit Kapelle na haar overlijden Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij verpleegster in het Sint Johanna Ziekenhuis in Goes waar zij onder andere Franse militairen heeft verzorgd. Voor haar werk tijdens de oorlog heeft zij van het Rode Kruis vijf medailles gekregen. Ook deze worden, samen met de oorkonden en verschillende identiteitspapieren van haar tentoongesteld.

Stichting Vitality is vernoemd naar het codewoord voor de bevrijding van Zuid-Beveland. Deze derde operatie van de strijd om de Schelde begon op 24 oktober met een aanval door de 2e Canadese Infanteriedivisie vanuit hun bruggenhoofd tegen Zuid-Beveland. De Canadezen hadden gehoopt hier snel op te kunnen rukken, tegenstand te kunnen omtrekken en de bruggen over het Kanaal door Zuid-Beveland in handen te krijgen. Hun opmars werd vertraagd door moddermijnen en een hardnekkige Duitse verdediging.
De 52e (Laagland) Divisie voerde een amfibische aanval over de Westerschelde uit om achter de sterke Duitse verdediging van het Kanaal door Zuid-Beveland te landen. Deze Duitse verdediging werd op deze wijze omtrokken. De Canadese 6e infanteriebrigade begon een frontale aanval in aanvalsboten. De genietroepen waren in staat langs de hoofdweg een brug over het kanaal te leggen. Toen hiermee de kanaallinie doorbroken was, verbrokkelde de Duitse tegenstand op Zuid-Beveland. De derde fase van de strijd om de Schelde was hiermee voltooid.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stichting Vitality / Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 6), Mia van den Berg (2, 3, 4, 5)

51.48705, 3.95067

Museum wil Franse soldaten altijd herdenken: 'Ieder kruis op de begraafplaats een gezicht geven'

mei2019

Museum wil Franse soldaten altijd herdenken: 'Ieder kruis op de begraafplaats een gezicht geven'

Op 16 mei 1940 stierven Franse soldaten in de strijd met de Duitsers tijdens de Franse slag. Samen met Marokkaanse soldaten die in dienst van de Fransen vochten, worden zij vanmiddag herdacht op de militaire begraafplaats in Kapelle.

Lees meer

'Van geweer tot trouwring, alles heeft hier een verhaal'

nov2017

'Van geweer tot trouwring, alles heeft hier een verhaal'

Het oorlogsmuseum Vitality in Kapelle bestaat vijf jaar. Het kleine museum over de Tweede Wereldoorlog ligt vol met interessante objecten en achter ieder voorwerp in de vitrine zit een verhaal.

Lees meer