TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Rotterdam í40-í45 NU

In onze locatie aan de Coolhaven beleef je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven er uit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt?

Experience
Een belangrijk onderdeel van het bezoek is de indringende experience. Je neemt plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel. En voor je het weet is het 14 mei 1940. Bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. En dan is er ineens niets meer. Een troosteloze kale vlakte. Toch is dit niet het einde van de stad. De Rotterdammers pakken samen de draad weer op en de wederopbouw is een feit. In deze korte film beleef je de oorlog van dichtbij en je ziet waardoor de stad Rotterdam zo anders is geworden dan de meeste steden in Nederland.

Collectie en verhalen
In een 28 meter lange vitrinegalerij staan bijna alle objecten uit onze verzameling opgesteld. Er zijn wapens te zien en uniformen, maar ook alledaagse voorwerpen waarvan je niet een twee drie begrijpt waarom. Achter die soms doodgewone dingen steken vaak bijzondere verhalen. Zoals de porseleinen klompjes van mevrouw Smit, gekregen op de kermis van haar eerste vriendje. Of de trein van blik en hout voor Gerhard, gemaakt door zijn vader toen ze waren ondergedoken. Voorwerpen en verhalen. Samen onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die alleen bewaard blijft als we de verhalen blijven vertellen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Mei 1940
Nieuwe opstelling in Museum Rotterdam toont onbekende beelden WOII

aug2019

Nieuwe opstelling in Museum Rotterdam toont onbekende beelden WOII

De nieuwe opstelling 'Vergeten Films' in Museum Rotterdam toont pas ontdekte, niet eerder vertoonde amateurfilms en objecten van de Tweede Wereldoorlog. De films geven een unieke blik op een stad in oorlog. Te zien zijn huiselijke taferelen, maar ook oorlogsschepen, havenverwoestingen en de bevrijding in Hoogvliet.

Lees meer

Unieke films uit Tweede Wereldoorlog: 'Deze beelden laten zien hoe het leven ook was'

aug2019

Unieke films uit Tweede Wereldoorlog: 'Deze beelden laten zien hoe het leven ook was'

Vanaf vandaag is in het Rotterdam Museum de tentoonstelling Vergeten films te zien. Drie korte films met nooit eerder vertoonde beelden laten het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zien.

Lees meer