TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalig Dorp Fleury

Tot de Grote Oorlog leidde Fleury-devant-Douaumont een vredig leven.

In augustus 1914 zagen de 400 inwoners de regimenten van Verdun marcheren in de vlakte van de Wovre. In september had de Slag om de Marne plaats, het front lag een paar kilometer van het dorp. Fleury maakte toen deel uit van de versterkte regio Verdun.

Op 21 februari 1916 werd het dorp gewekt door het pre-Duitse bombardement.
In de daaropvolgende maanden zat het midden in de frontlinie. De forten van Douaumont en Vaux werden ingenomen, De lijdensweg van Fleury-devant-Douaumont, begon in de weken van juni tot augustus 1916 toen de aanvaller zijn laatste en woedende offensief lanceerde aan het front van Froideterre-Souville.
Het dorp verdween volledig onder de meedogenloze beschietingen van Franse en Duitse granaten en is nooit heropgebouwd. Het is nu een gedenkplaats : "Een dorp gestorven voor Frankrijk".

Er staat een kapel met links op de gevel (sinds 1979) een wit stenen beeld met blauwe kapmantel van Onze-Lieve-Vrouw van Europa. Zij roept op tot broederschap en vrede.

Op de sokkel staat de tekst :
"Virgo / Europa / Patrona"

Tussen 2 zuilen hangt een prachtige, smeedijzeren deur met goudopschrift :
"En mémoire de / Fleury / devant Douaumont / 1914 1918"

De kapel is gesloten maar het interieur is toch zichtbaar.
Voor een altaar staat een herdenkingsplaat :

"Hulde aan 48 officieren,1633 onder-officieren, korporaals en soldaten van het 39ste R.I. die zich hier opofferden op 23.6.1916 voor de verdediging van Fleury-devant-Douaumont.

De oudstrijders van het 39ste R.I., 11.9.1960 "


Boven het altaar is een prachtig fresco geschilderd van een piëta, geflankeerd door twee knielende engelen, een kunstwerk van Lucien Lantier uit 1934.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Lennard Bolijn
  • Fleury-devant-Douaumont tourism information