Tekst op paneel 4
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Onder de spoorbrug
Wat gebeurde hier?
Dit kruispunt werd vroeger overbrugd door een spoorweg. Nog steeds markeren de hoge bermen het afgebroken bouwwerk. Toe de bommen vielen, zochten tientallen mensen onder de brug naar een veilige schuilplaats. Naar schatting kwamen tien slachtoffers om het leven rond en onder de brug.

Enkele getuigen vertellen
"IK stond te wachten op de tram. We waren aan het praten en opeens was er een explosie. Er vielen bommen langs alle kanten van de brug. De sirenes begonnen pas te loeien als de bommen al gevallen waren. Er was veel stof. Ik zag vlammen. Ik dacht: ĎDit is het einde van de wereld en ik ben hier alleení. Het was donker".
"Overtuigd dat mijn laatste ogenblikken waren aangebroken, keek ik omhoog naar de zoldering van de brug. Een jong meisje viel mij wenend om de schouders en zei: ĎAch, mevrouw, wij gaan sterven!í Ik trachtte haar te troosten, ondanks de duizend angsten die ikzelf doorstond: ĎNee, nee, wij zullen blijven leven!í "
"De bijna zwart gekleurde lucht sneed de adem af. In afwachting van wat er verder zou gebeuren hield ik een hand voor mijn neus en mond. De tijd die we daar onder die brug doorbrachten leek een eeuwigheid. Toen begon de donkere lucht stilaan op te klaren, maar er bleef een ondoorzichtig gordijn van stof hangen. Ik zag een Duitse soldaat onder de brug wegrennen. Ik volgde zijn voorbeeld en liep richting de Van Peborghlei, waar mijn kindjes zaten."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel