Tekst op paneel 5
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

In de gangen van de Guido Gazelle school
Wat gebeurde hier?
Op deze plaats was de jongensschool Guido Gazelle gevestigd. Toen de bommen vielen, zochten de leerlingen samen met hun leraren een schuilplaats in de versterkte gangen. Een voltreffer deed de klaslokalen aan de rechterzijde instorten. 23 leerlingen werden dood van onder het puin gehaald.

De jongens van toen vertellen
"Nauwelijks was de laatste jongen binnen of het donderend geraas begon, aanzwellend tot een ondraaglijk geweld. Met zín vluchtten we onder de granieten trap. We omarmden elkaar in doodsangst en vormden een tros kinderlijven."
"Alles zakte in. Zelfs de pannen van het dak kwamen naar beneden gedwarreld. Ik vloog naar boven en daarna kreeg ik van alles op mijn hoofd. Toen het stof was opgeklaard, zag ik gelukkig een beetje licht. Ik lag vast tussen het puin. Ik hoorde geschreeuw en begon zelf te roepen. Het hielp niet want iedereen was in paniek. Ik dacht dat ik ging sterven, want door het stof kon ik moeilijk ademen. Ik begon weesgegroetjes te bidden, maar dat kan je niet volhouden. Op den duur, niets meer. Ik zweeg."
"Ik begon te wroeten om eruit te geraken. Maar hoe meer ik wroette, hoe erger het werd. Alls begon dichter en dichter opeen te zakken, dus durfde ik niet meer te bewegen. Onder mij lag nog iemand. In het begin had ik gevoeld dat die bewoog. Hij deed mij zelfs pijn. Achteraf hoorde ik hem niet meer, toen was het stil. Mijn rechterarm stak gelukkig een stuk boven het puin uit en dat hebben ze gezien. Mijn onderwijzer heeft mij bevrijd."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel