TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Paneel 10 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 10
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

De hulpverlening
Al snel ontstonden op het Gemeenteplein enkele geÔmproviseerde verpleegposten. Vanuit alle hoeken van Antwerpen, haastten hulpverleners zich naar het rampgebied. Met het materiaal dat zij konden vinden, probeerden zij eerste hulp te verlenen aan de talloze gewonden.

Een chaos
"Ter plaatse liep iedereen doelloos rond, meestal de bewoners zelf, familieleden of vrienden en ramptoeristen. Het was in het begin louter improvisatie. Familie en hulpverleners werkten met blote handen tot bloedens toe."

Een verpleger vertelt
"De eerste man die me op de Mechelsesteenweg tegemoet kwam lopen, bloedde geweldig. Hij was een arm kwijt. Ik heb hem in een geteisterd huis naar binnen geholpen, maar verder was er geen helpen aan. De man was binnen enkele minuten doodgebloed. Hoe dichter ik bij het oude gemeentehuis kwam, hoe vreselijker het werd. Daar was het de hel van Dante. Doden en verminkten lagen overal, tot in de gapende trechter die door een bom geslagen was. Het stonk er naar gas. Overal spoot water als fonteinen uit de gesprongen leidingen. Op enkele minuten tijd waren al mijn verbandmiddelen op. Urenlang heb ik slachtoffers verzorgd: met afgerukte gordijnen en met lakens die overal te vinden waren. Gebroken ledematen werden gespalkt met stoelpoten en stukken plank. Pas tegen de avond kreeg het verzorgen en wegbrengen van gewonden een ietwat georganiseerd verloop. De eerste ladingen gewonden werden met vrachtwagens weggebracht, meestal door Duitsers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stad Mortsel en Heemkundige Kring Mortsel / Mia van den Berg
  • Foto's: Stad Mortsel en Heemkundige Kring Mortsel

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel