Paneel 9 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 9
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Gemeenteplein als een omgewoeld veld
Op dit plein stond het gemeentehuis van Mortsel, tijdens het bombardement het centrum van ravage. Een vertrekkensklare bus en een tram in de Statieleiwerden verrast door de bommen. Op weg naar huis of al vluchtend voor de vreselijke ravage, kwamen honderden getuigen langs dit puin. Ze klauterden over wrakken, elektriciteitsdraden en ook over lijken. Ze zagen hulpeloos toe hoe de bus en de tram uitbrandden terwijl de inzittenden gevangen zaten. De bus naar Kontich met dertig inzittenden brandde volledig uit.

De bus naar Kontich met dertig inzittenden brandde volledig uit
"Op enkele meters van het gemeentehuis stonden mensen naar de lucht te kijken. Ik fietste verder. Er stond een autobus met draaiende motor, vol passagiers. Plots kwam er een hels lawaai uit de lucht, alsof de wereld in mekaar stortte. Automatisch gooide ik mij plat op de grond met mijn hoofd tussen mijn armen."
"Die bus brandde volledig uit. Ik heb die mensen horen schreeuwen. Ik heb hen horen roepen om hulp. Het lag er vol lijken."
"De deuren van de bus waren dicht. Ik hoorde nog mensen kermen in de bus, maar ik kon er niets aan doen. Dat kermen hoor ik soms nog."
"Er restten alleen vier wielen. Die armen en hoofden van de inzittenden lagen daar, zonder bloed en allemaal vol stof. Het waren net popjes. De bom was vlak naast de bus gevallen. Op die plek was een put, waar bijna een heel huis in kon."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stad Mortsel en Heemkundige Kring Mortsel / Mia van den Berg
  • Foto's: Stad Mortsel en Heemkundige Kring Mortsel

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel