Tekst op paneel 14
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Sint-Jozefziekenhuis
Wat gebeurde hier?
Dit ziekenhuis lag net buiten het rampgebied en werd dus al snel overstelpt door talloze gewonden. Hoewel de kamers al bezet waren door de gewone zieken, werden hier na de ramp ongeveer honderd gewonden opgevangen. De helft van hen overleed kort daarna aan hun verwondingen.

Getuigen vertellen
"De mensen lagen hier in de gangen, op de grond. Er waren niet genoeg dokters en verplegers. De gewonden riepen om drinkwater, maar er was geen. Het was verschrikkelijk."

"De vloeren waren rood gekleurd. De rokken van de nonnen waren onderaan helemaal rood van het bloed."

"Al snel was het ziekenhuis overbelast. Er werden bedden opgesteld in alle gangen. De mensen hadden de meest uiteenlopende verwondingen, breuken, verpletterde lichaamsdelen. We hebben de hele nacht doorgewerkt. De hoofdchirurg wees de volgorde aan. We opereerden op vijf tafels tegelijk."

"Ik lag daar op de grond tussen dode en huilende mensen. Er was geen plaats voor ons. Ze legden mij op een vrachtwagen en brachten me naar het ziekenhuis in Hoboken. Naast mij lag een huilend kindje en aan de andere kant een meisje van een jaar of zestien met een afgerukt been." Ze hield mijn hand vast, maar niet lang. Ze stierf op de vrachtwagen."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel