TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Paneel 13 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 13
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Schans nr.7
Wat gebeurde hier?
De oude trappen en het reliŽf in het parkje verraden dat hier vroeger een bunker stond. Deze schans werd gebruikt als hoofdkwartier van de Passieve Luchtbescherming, een organisatie die de bevolking moest voorbereiden op een bombardement. Men kon ook schuilen in Schans nr. 8 in de Edmond Thieffrylaan, waar maar liefst 800 mensen bescherming konden vinden.

Het schuilen
Elke Mortselaar wist dat men bij het luchtalarm bescherming moest zoeken in de kelder of onder een stevige trap. Maar het bombardement sloeg zo snel en hevig toe, dat de meesten geen tijd hadden om zich in veiligheid te brengen.
"Plots werd ik opgeschrikt door een ontploffing. Ik liep naar de trapleuning richting kelder. Mijn vrouw kwam aanstormen. Haar ogen puilden uit, haar haren hingen wild om zich hee, haar gezicht was doorgroefd met zwart stof en bloedvegen. Ik maande haar om kalm naar beneden te gaan. Darzelfde ogenblik werd de trap waarop zij stond zo heftig over en weer geschud, dat ze achterover buitelde en met haar gezicht naar boven gekeerd de trappen afgleed. Ze bleef liggen waar ze terecht kwam. Vooraleer ik de trap afdaalde, zag ik alles schommelen, huizen, bomen en hagen schommelden. Het huis naast ons stortte met ijselijk gekraak naar beneden in een wolk stof. De lucht was verpest door een ongekende stank die de adem leek af te snijden. Ik tilde mijn vrouw op en daalde de trappen af. We waren net verdoken in de verste hoek van de kelder, toen een zware slag het huis deed instorten. Het plafond boven ons bezweek onder de steenmassa en brak middendoor."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel