Tekst op paneel 15
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Gemeenteloods
Wat gebeurde hier?
Er vielen 936 doden tijdens het bombardement. Voor honderden was er nog geen naam. In deze gemeenteloods werden de eerste onbekende slachtoffers gelegd, zodat familieleden ze konden identificeren. Andere lichamen lagen in de klaslokalen van de Guido Gazelleschool, in de gebouwen van Gevaert of in de "zaal Harmonie" te Antwerpen. Omdat de lijken soms erg verminkt waren. Ging het identificeren erg moeizaam.

Getuigen vertellen over het moeilijke identificeren
"Onze opdracht was om de mensen te begeleiden die kwamen kijken naar de dode kinderen. Afscheid nemen van die kinderen was verschrikkelijk. Ze wilden hen nog eens zien en vastpakken, maar dat ging niet. Vanaf het moment dat ze in de kist lagen, kon je die niet meer opendoen.

"Ik ging met mijn tante naar de Harmonie. Daar stond een file, maar niemand kon mij tegenhouden. De eerste kist die ze binnenbrachten, was ons moeke. Haar ogen en haar mond stonden scheef, waarschijnlijk van de luchtdruk. Ik zie haar nog voor mij."

"Op lange schragen waren honderden kisten naast elkaar opgesteld, deels met geÔdentificeerde en deels met onbekende lijken. De plaatjes met Ďknaapje onbekendí en Ďonbekende maní waren nog talrijk. Familieleden defileerden zoekend voorbij de kisten. Op een kist stond als enig tragisch identificatiestuk een versleten arbeidersschoen. Op een tafel in het zijvertrek waren voorwerpen uitgestald, op de doden gevonden. Een oudere vrouw herkende haar dochter. Een jonge man, acht dagen gehuwd, kwam het stoffelijk overschot van zijn bruid herkennen."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel