TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Franse Oorlogsbegraafplaats Rossignol-Orée de la Foret

Op de Franse oorlogsbegraafplaats Rossignol-Orée de la Foret zijn een aantal Franse oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Slag om Rossignol, een onderdeel van de Slag der Grenzen, was er in deze buurt op 22 augustus 1914 een confrontatie tussen de Franse koloniale troepen en twee Duitse infanteriedivisies waarbij duizenden soldaten sneuvelden.
De meeste militairen werden na de slag begraven op de plaats waar ze gesneuveld waren.

In 1917 besloten de Duitsers militaire begraafplaatsen aan te leggen om de duizenden Duitse en Franse soldaten die sneuvelden tijdens de slag om Rossignol te hergroeperen.
Na de oorlog repatrieerden veel Franse families de lichamen naar hun plaats van herkomst.
De Duitse overblijfselen werden gegroepeerd op één begraafplaats, die van Saint-Vincent.
Ook de Franse overheid hergroepeerde verschillende kleinere begraafplaatsen en hiervoor werden in 1923 twee massagraven aangelegd.

Op Orée de la Foret zijn 2500 gesneuvelde Franse militairen begraven waarvan 121 soldaten met een individuele grafsteen en 2379 onbekende Franse soldaten in twee ossuaria.
De necropolis is geïnspireerd op het grondplan van een kerk en is ontworpen als een soort natuurlijke kathedraal. De bomen symboliseerden zuilen die het gebladerte van de beuken ondersteunden. Vandaag zijn deze bomen verdwenen na de storm van 1989.
Het hoofdmonument is ontworpen door de architecten Henri Lacoste en Louis Madeline.
Centraal op de begraafplaats staat een gedenksteen voor de Franse schrijver Ernest Psichari, die hier sneuvelde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.729989, 5.481255