TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hotel De Wereld Wageningen

Met recht mag Wageningen zich de ‘Stad der Bevrijding' noemen. De Canadese Luitenant-Generaal Charles Foulkes had namelijk in de meidagen van 1945 deze stad aangewezen om er de capitulatieonderhandelingen met de Duitsers te voeren. Waarom viel de keuze voor deze historische handelingen op Wageningen.

In de eerste plaats begonnen de Duitse linies even buiten Wageningen. Duitse generaals hoefden geen grote afstand te rijden door bevrijd gebied, met gevaar voor molestatie.
Een ander belangrijk punt: Wageningen was op last van de Duitsers geëvacueerd. Dus ook van de zijde van de bevolking viel geen actie tegen de Duitse onderhandelaars te vrezen. Toen Generaal Foulkes ten slotte de naam hoorde van hotel ‘De Wereld', stond voor hem vast dat de Duitsers hier en nergens anders zouden capituleren.

Zaterdagmorgen 5 mei gaf hij de Duitsers opdracht om 11 uur met een afvaardiging naar Wageningen te komen. Stipt op tijd verscheen de chef-staf van het 25ste Duitse leger, Luitenant-Generaal Reichelt, vergezeld van een tolk.

In ‘De Wereld' werd hij ontvangen door Foulkes. Bij deze voorbespreking was ook Z.K.H. Prins Bernhard aanwezig in zijn kwaliteit als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Reichelt kreeg opdracht om diezelfde middag terug te komen, vergezeld van de bevelhebber van het 25ste Duitse leger, Generaal-Oberst Johannes Blaskowitz. De definitieve capitulatieonderhandelingen vonden zaterdagmiddag om 4 uur plaats. Blaskowitz, vergezeld van Reichelt en een tolk betrad via de toenmalige serre de grote zaal van ‘De Wereld'.
Op de vraag van Generaal Foulkes of Blaskowitz bereid was te capituleren, antwoordde de Duitse bevelhebber met: ‘Jawohl'.

Daarmee was de capitulatie een feit en hotel ‘De Wereld' een monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
'We leven nog'
De bevrijding van Amsterdam
Na de bevrijding
de bevrijding van nederland 1944-1945

51.96715, 5.668256

Fotoreportage Nationale herdenking capitulaties 1945 en defilé Wageningen

5mei

Fotoreportage Nationale herdenking capitulaties 1945 en defilé Wageningen

Er was ook dit jaar op 5 mei weer grote belangstelling voor de jaarlijkse herdenking van de capitulaties en het daaropvolgende defilé in Wageningen. De Fly-by van historische vliegtuigen kon wegens het verwachte slechte weer in de middag niet doorgaan. Net toen de laatste deelnemer het 5 mei plein was gepasseerd, begon het te regenen

Lees meer

Fotoreportage

5mei

Fotoreportage "Vuur van de Vrijheid", Wageningen 4 mei

Op 4 mei werd vanaf het 5 mei plein in Wageningen het live TV-programma Vuur van de Vrijheiduitgezonden. Dit markeerde de overgang van 4 naar 5 mei. Om 12:00 werd de vredesvlam ontstoken door de 96 jaar oude Marie Scott. Marie deed dienst in het Britse leger aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Als 17-jarige werkte ze in Portsmouth bij de verbindingen tijdens D-day en de periode daarna.

Lees meer