TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Betuws Oorlogsmuseum "The Island" 1944-1945

Geschiedenis
In 1970 ontving Marcel ten Böhmer een zakagenda van zijn vader. Dit was voor hem de aanleiding tot het verzamelen van allerlei voorwerpen uit de periode 1944-1945. Deze verzameling bestond aanvankelijk uit Brits parachutistenmateriaal van de slag om Arnhem en enkele Duitse uniformen en voorwerpen. Zo’n 30 jaar geleden verhuisde hij naar de Betuwe. Het verzamelgebied breide zich uit naar de 16 nationaliteiten die in de Betuwe actief zijn geweest. In de tussentijd had hij al veel contacten met veteranen die in deze streek gevochten hadden. Veel veteranen bezochten zijn privécollectie boven in de woning. De collectie breidde zich gestaag uit en in 1995 ontstond het plan om een museum op te zetten. Twee jaar later opende het museum haar deuren.

Bijzonderheden
Ongeveer 80% van de collectie draagt een persoonlijk verhaal met zich mee. Dat maakt het museum erg bijzonder. Zo hangt er een uniform van Bob Brind, een veteraan van het Engelse Wiltshire Regiment. Nadat hij op 16 augustus in Normandië landde, vocht hij zijn weg richting Nederland. Op 25 september vocht hij bij Heteren en later bij de Schuytgraaf in Arnhem. Van daaruit ging hij verder in de richting van Kleef, Goch en Emmerich om daarna weer via de Achterhoek het oosten van Nederland te bevrijden. Hij eindigde de oorlog in het gebied tussen Hamburg en Bremen.

In het museum bevinden zich persoonlijke uniformen van manschappen van onder meer het Nederlandse Leger in mei 1940, de Amerikaanse 82nd en 101st US Airborne Division, de Belgische Brigade Piron en de 1st British Airborne Division. Ook komen de Schotse eenheden van de 51st Scottish Highland Division aan bod. Zij vochten in november en december 1944 in de Betuwe. Ook het Nederlandse verzet en items uit de Jodenvervolging ontbreken niet in de collectie.

Waarom bezoeken?
Dit museum vertelt het verhaal van de talrijke gevechten in de Betuwe, aansluitend op de periode ná de slag om Arnhem. Deze gevechten zijn ten onrechte minder bekent dan de septemberdagen van 1944, maar minstens zo indrukwekkend. Een bezoek aan dit museum is dan ook een prima vervolg op een bezoek aan bijvoorbeeld het Airborne Museum 'Hartenstein' en de slagvelden ten noorden van de Rijn. Daar waar het verhaal in Oosterbeek stopt met de terugtocht van de Britse luchtlandingstroepen over de rivier, begint het verhaal van de gevechtsacties in de Betuwe.

Locatie
Een bezoek aan dit museum is prima te combineren met een bezoek aan de oorlogsgraven op de Oorlogsgraven van het Gemenebest Heteren. Op de dijk bevind zicht het Crossroads Monument Heteren, bekend van de serie Band of Brothers. Ook het Monument 7e Bataljon Royal Hampshire Regiment Driel en het Monument 101st Airborne Division bij de brug over de Rijn bevinden op korte afstand van het museum. De oorlogsschade bij sommige gebouwen langs de Rijndijk is nog steeds zichtbaar.

De toekomst
De diorama’s zullen in de toekomst nog verder worden verbeterd met geluidseffecten. Verder zal de collectie ook in de komende jaren nog worden uitgebreid. Ook zal de tentoonstelling van tijd tot tijd regelmatig worden aangepast, waardoor het interessant blijft het museum vaker te bezoeken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Niels
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2,3), Jeroen Niels (4,5)

51.96072, 5.75358

‘De gevechten hier zijn onderbelicht’

mei2018

‘De gevechten hier zijn onderbelicht’

Het verhaal is indrukwekkend. Het verhaal van Rachel Nunes Cardoza. Een Joods meisje dat verplicht wordt de Jodenster te dragen. Haar buurmeisje schiet te hulp. Zij bewaart de Jodenster. Maar het helpt niet. Rachel wordt ontdekt en naar Auschwitz vervoerd. Daar wordt ze in 1943 vermoord.

Lees meer