Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Hotel De Wereld Wageningen

Met recht mag Wageningen zich de ‘Stad der Bevrijding' noemen. De Canadese Luitenant-Generaal Charles Foulkes had namelijk in de meidagen van 1945 deze stad aangewezen om er de capitulatieonderhandelingen met de Duitsers te voeren. Waarom viel de keuze voor deze historische handelingen op Wageningen.

In de eerste plaats begonnen de Duitse linies even buiten Wageningen. Duitse generaals hoefden geen grote afstand te rijden door bevrijd gebied, met gevaar voor molestatie.
Een ander belangrijk punt: Wageningen was op last van de Duitsers geëvacueerd. Dus ook van de zijde van de bevolking viel geen actie tegen de Duitse onderhandelaars te vrezen. Toen Generaal Foulkes ten slotte de naam hoorde van hotel ‘De Wereld', stond voor hem vast dat de Duitsers hier en nergens anders zouden capituleren.

Zaterdagmorgen 5 mei gaf hij de Duitsers opdracht om 11 uur met een afvaardiging naar Wageningen te komen. Stipt op tijd verscheen de chef-staf van het 25ste Duitse leger, Luitenant-Generaal Reichelt, vergezeld van een tolk.

In ‘De Wereld' werd hij ontvangen door Foulkes. Bij deze voorbespreking was ook Z.K.H. Prins Bernhard aanwezig in zijn kwaliteit als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Reichelt kreeg opdracht om diezelfde middag terug te komen, vergezeld van de bevelhebber van het 25ste Duitse leger, Generaal-Oberst Johannes Blaskowitz. De definitieve capitulatieonderhandelingen vonden zaterdagmiddag om 4 uur plaats. Blaskowitz, vergezeld van Reichelt en een tolk betrad via de toenmalige serre de grote zaal van ‘De Wereld'.
Op de vraag van Generaal Foulkes of Blaskowitz bereid was te capituleren, antwoordde de Duitse bevelhebber met: ‘Jawohl'.

Daarmee was de capitulatie een feit en hotel ‘De Wereld' een monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

De bevrijding van Amsterdam
de bevrijding van nederland 1944-1945
'We leven nog'
Na de bevrijding
Den Haag in de Tweede Wereldoorlog

51.96715, 5.668256

Fotoverslag Nationale herdenking bevrijding en defilé 5 mei 2022 Wageningen

5mei

Fotoverslag Nationale herdenking bevrijding en defilé 5 mei 2022 Wageningen

Na twee jaar was het op bevrijdingsdag 2022 eindelijk weer mogelijk om de Nationale herdenking van de bevrijding en het bijbehorende defilé voluit te houden. Het weer was uitstekend en de opkomst was groot.

Lees meer

Toch weer elk jaar militaire optocht bij Bevrijdingsdefilé in Wageningen

mei2021

Toch weer elk jaar militaire optocht bij Bevrijdingsdefilé in Wageningen

Het Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht op 5 mei in Wageningen blijft een jaarlijks terugkerend evenement. Het ministerie van Defensie maakte twee maanden geleden bekend de optocht nog maar eens in de vijf jaar te kunnen ondersteunen, maar komt daar nu van terug.

Lees meer