TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hotel De Wereld Wageningen

Met recht mag Wageningen zich de ‘Stad der Bevrijding' noemen. De Canadese Luitenant-Generaal Charles Foulkes had namelijk in de meidagen van 1945 deze stad aangewezen om er de capitulatieonderhandelingen met de Duitsers te voeren. Waarom viel de keuze voor deze historische handelingen op Wageningen.

In de eerste plaats begonnen de Duitse linies even buiten Wageningen. Duitse generaals hoefden geen grote afstand te rijden door bevrijd gebied, met gevaar voor molestatie.
Een ander belangrijk punt: Wageningen was op last van de Duitsers geëvacueerd. Dus ook van de zijde van de bevolking viel geen actie tegen de Duitse onderhandelaars te vrezen. Toen Generaal Foulkes ten slotte de naam hoorde van hotel ‘De Wereld', stond voor hem vast dat de Duitsers hier en nergens anders zouden capituleren.

Zaterdagmorgen 5 mei gaf hij de Duitsers opdracht om 11 uur met een afvaardiging naar Wageningen te komen. Stipt op tijd verscheen de chef-staf van het 25ste Duitse leger, Luitenant-Generaal Reichelt, vergezeld van een tolk.

In ‘De Wereld' werd hij ontvangen door Foulkes. Bij deze voorbespreking was ook Z.K.H. Prins Bernhard aanwezig in zijn kwaliteit als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Reichelt kreeg opdracht om diezelfde middag terug te komen, vergezeld van de bevelhebber van het 25ste Duitse leger, Generaal-Oberst Johannes Blaskowitz. De definitieve capitulatieonderhandelingen vonden zaterdagmiddag om 4 uur plaats. Blaskowitz, vergezeld van Reichelt en een tolk betrad via de toenmalige serre de grote zaal van ‘De Wereld'.
Op de vraag van Generaal Foulkes of Blaskowitz bereid was te capituleren, antwoordde de Duitse bevelhebber met: ‘Jawohl'.

Daarmee was de capitulatie een feit en hotel ‘De Wereld' een monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

Na de bevrijding
de bevrijding van nederland 1944-1945
'We leven nog'
Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
De bevrijding van Amsterdam
Toch weer elk jaar militaire optocht bij Bevrijdingsdefilé in Wageningen

4mei

Toch weer elk jaar militaire optocht bij Bevrijdingsdefilé in Wageningen

Het Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht op 5 mei in Wageningen blijft een jaarlijks terugkerend evenement. Het ministerie van Defensie maakte twee maanden geleden bekend de optocht nog maar eens in de vijf jaar te kunnen ondersteunen, maar komt daar nu van terug.

Lees meer

Bevrijdingsdefilé in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen

9mrt

Bevrijdingsdefilé in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen

Het Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht op 5 mei in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen, omdat defensie er niet meer aan zou willen meewerken. De gemeenteraad van Wageningen wil dat voorkomen en roept de krijgsmacht op van mening te veranderen.

Lees meer