Met recht mag Wageningen zich de ĎStad der Bevrijding' noemen. De Canadese Luitenant-Generaal Charles Foulkes had namelijk in de meidagen van 1945 deze stad aangewezen om er de capitulatieonderhandelingen met de Duitsers te voeren. Waarom viel de keuze voor deze historische handelingen op Wageningen.
In de eerste plaats begonnen de Duitse linies even buiten Wageningen. Duitse generaals hoefden geen grote afstand te rijden door bevrijd gebied, met gevaar voor molestatie.
Een ander belangrijk punt: Wageningen was op last van de Duitsers geŽvacueerd. Dus ook van de zijde van de bevolking viel geen actie tegen de Duitse onderhandelaars te vrezen. Toen Generaal Foulkes ten slotte de naam hoorde van hotel ĎDe Wereld', stond voor hem vast dat de Duitsers hier en nergens anders zouden capituleren.
Zaterdagmorgen 5 mei gaf hij de Duitsers opdracht om 11 uur met een afvaardiging naar Wageningen te komen. Stipt op tijd verscheen de chef-staf van het 25ste Duitse leger, Luitenant-Generaal Reichelt, vergezeld van een tolk.
In ĎDe Wereld' werd hij ontvangen door Foulkes. Bij deze voorbespreking was ook Z.K.H. Prins Bernhard aanwezig in zijn kwaliteit als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Reichelt kreeg opdracht om diezelfde middag terug te komen, vergezeld van de bevelhebber van het 25ste Duitse leger, Generaal-Oberst Johannes Blaskowitz. De definitieve capitulatieonderhandelingen vonden zaterdagmiddag om 4 uur plaats. Blaskowitz, vergezeld van Reichelt en een tolk betrad via de toenmalige serre de grote zaal van ĎDe Wereld'.
Op de vraag van Generaal Foulkes of Blaskowitz bereid was te capituleren, antwoordde de Duitse bevelhebber met: ĎJawohl'.
Daarmee was de capitulatie een feit en hotel ĎDe Wereld' een monument.

Hotel de Wereld in Madurodam in Den Haag (foto 5)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

9nov

'Bevrijdingshotel' De Wereld in Wageningen failliet

Hotel de Wereld in Wageningen, waarin op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter in Nederland werd getekend, is failliet. Dat heeft de eigenaar, de Jaap Venendaal Groep (7Habits BV), laten weten.

Lees meer

feb2015

Hotel De Wereld wil vooroorlogse serre terug

Als het aan de exploitant van Hotel De Wereld in Wageningen krijgt het historische hotel zijn vooroorlogse tweede serre terug. Dat meldt de Gelderlander. In het beroemde hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland.

Lees meer