TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Hotel De Wereld Wageningen

Met recht mag Wageningen zich de ĎStad der Bevrijding' noemen. De Canadese Luitenant-Generaal Charles Foulkes had namelijk in de meidagen van 1945 deze stad aangewezen om er de capitulatieonderhandelingen met de Duitsers te voeren. Waarom viel de keuze voor deze historische handelingen op Wageningen.

In de eerste plaats begonnen de Duitse linies even buiten Wageningen. Duitse generaals hoefden geen grote afstand te rijden door bevrijd gebied, met gevaar voor molestatie.
Een ander belangrijk punt: Wageningen was op last van de Duitsers geŽvacueerd. Dus ook van de zijde van de bevolking viel geen actie tegen de Duitse onderhandelaars te vrezen. Toen Generaal Foulkes ten slotte de naam hoorde van hotel ĎDe Wereld', stond voor hem vast dat de Duitsers hier en nergens anders zouden capituleren.

Zaterdagmorgen 5 mei gaf hij de Duitsers opdracht om 11 uur met een afvaardiging naar Wageningen te komen. Stipt op tijd verscheen de chef-staf van het 25ste Duitse leger, Luitenant-Generaal Reichelt, vergezeld van een tolk.

In ĎDe Wereld' werd hij ontvangen door Foulkes. Bij deze voorbespreking was ook Z.K.H. Prins Bernhard aanwezig in zijn kwaliteit als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Reichelt kreeg opdracht om diezelfde middag terug te komen, vergezeld van de bevelhebber van het 25ste Duitse leger, Generaal-Oberst Johannes Blaskowitz. De definitieve capitulatieonderhandelingen vonden zaterdagmiddag om 4 uur plaats. Blaskowitz, vergezeld van Reichelt en een tolk betrad via de toenmalige serre de grote zaal van ĎDe Wereld'.
Op de vraag van Generaal Foulkes of Blaskowitz bereid was te capituleren, antwoordde de Duitse bevelhebber met: ĎJawohl'.

Daarmee was de capitulatie een feit en hotel ĎDe Wereld' een monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

De bevrijding van Amsterdam
Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
de bevrijding van nederland 1944-1945
'We leven nog'
Na de bevrijding
Fotoverslag Bevrijdingsdag Wageningen 2019

mei2019

Fotoverslag Bevrijdingsdag Wageningen 2019

Het Bevrijdingsfestival 2019 begon in Wageningen om 12:00 uur met het otnsteken van de fakkel door ambassadeur van de vrijheid Sam Feldt. Hij kreeg het vuur aangereikt door de 102 jaar oude Britse veteraan Kenneth Mayhew. Kenneth is drager van de Militaire Willemsorde.

Lees meer

Hoe zat dat nou met de Duitse capitulatie op 5 mei in Wageningen?

mei2018

Hoe zat dat nou met de Duitse capitulatie op 5 mei in Wageningen?

De besprekingen in hotel De Wereld in Wageningen van 5 mei 1945 gelden als de Duitse capitulatie in Nederland. Feitelijk werd in Wageningen gesproken over een 'spoorboekje' voor de afwikkeling van de capitulatie in bezet Nederland na de onvoorwaardelijke Duitse overgave, een dag eerder, op de LŁneburger Heide. Generaal Blaskowitz, de Duitse bevelhebber in Nederland, stelde aanvankelijk nog wat voorwaarden maar had uiteindelijk geen andere keus dan te tekenen bij het kruisje.

Lees meer