TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie

Het monument bevindt zich naast de ingang van het Liberty Park. Op het monument is de volgende tekst in zowel Nederlands als Engels geschreven:
OCTOBER 1944
TER HERINNERING AAN

de soldaten van de
7e Amerikaanse Pantserdivisie
die hun leven gaven tijdens
de bevrijding van Overloon


In oktober 1944 vond in het verlengde van operatie Market Garden de Slag om Overloon plaats. Deze slag staat ook bekend als 'De slag in de schaduw' en 'De vergeten slag'. Een felle strijd tussen de geallieerde en Duitse troepen, met grote verliezen aan beide zijden.

De Amerikaanse 7e pantserdivisie (bijgenaamd The Lucky 7th) was een van de partijen in deze slag. Om de divisie de eer te brengen heeft een groep vrijwilligers een Shermantank gerestaureerd. De gerestaureerde tank is toegevoegd aan het monument van de 7e Pantserdivisie op het Museumplein in Overloon.

De tank heeft het WD nummer, de unit code, en de naam "ABLE ABE" van een tank die tijdens de slag om Overloon is uitgeschakeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Sherman Medium Tank 1942-45
Geen boompje is meer heel

9jun

Kunstwerk van grafsteen naar oorlogsmuseum

Zijn levenswerk, noemt de 80-jarige Overloonse kunstenaar Adriaan van Rossen het kunstwerk waaraan hij zes maanden met bezieling heeft gewerkt. De creatie krijgt woensdag 10 juni een prominente plek in Oorlogsmuseum Overloon. Dat is niet zonder reden. 

Lees meer

14mei

Vechten om niet kopje onder te gaan in plaats van absolute topmaand voor het Oorlogsmuseum

Het had zo mooi moeten zijn deze maanden. Honderden schoolgaande kinderen zouden in Oorlogsmuseum Overloon les krijgen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. 1000 Canadese kinderen zouden komen. En natuurlijk al die veteranen en toeristen die de viering van 75 jaar bevrijding wilden bijwonen. Maar er kwam niemand en de deur bleef dicht.

Lees meer