Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie

Het monument bevindt zich naast de ingang van het Liberty Park. Op het monument is de volgende tekst in zowel Nederlands als Engels geschreven:
OCTOBER 1944
TER HERINNERING AAN

de soldaten van de
7e Amerikaanse Pantserdivisie
die hun leven gaven tijdens
de bevrijding van Overloon


In oktober 1944 vond in het verlengde van operatie Market Garden de Slag om Overloon plaats. Deze slag staat ook bekend als 'De slag in de schaduw' en 'De vergeten slag'. Een felle strijd tussen de geallieerde en Duitse troepen, met grote verliezen aan beide zijden.

De Amerikaanse 7e pantserdivisie (bijgenaamd The Lucky 7th) was een van de partijen in deze slag. Om de divisie de eer te brengen heeft een groep vrijwilligers een Shermantank gerestaureerd. De gerestaureerde tank is toegevoegd aan het monument van de 7e Pantserdivisie op het Museumplein in Overloon.

De tank heeft het WD nummer, de unit code, en de naam "ABLE ABE" van een tank die tijdens de slag om Overloon is uitgeschakeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Sherman Medium Tank 1942-45
Geen boompje is meer heel

19mei

Nieuwe tentoonstelling Overloon: Kantelpunt Europa

Dit weekend, tijdens Militracks, was het alvast mogelijk om de nieuwe tentoonstelling van Oorlogsmuseum Overloon te bezoeken: Kantelpunt Europa. We zien hier in de kelder van het museum een aantal uniformen terugkomen uit de oude Fallschirmjšger-collectie; deze is al weer een tijdje permanent gesloten. Er zijn maar een aantal uniformen meegenomen naar de nieuwe tentoonstelling, waarbij deze vooral is uitgebreid met uniformen van geallieerde landen.

Lees meer

18mei

Duitse Panthertank rijdt net op tijd NL binnen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een Duitse Panthertank rijdend te zien in Nederland.

Lees meer