TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kazemat 'Ruquet'

Kazemat ĎRuquetí ligt niet ver van de plaats met de naam "Les Moulins". Deze kazemat, die deel uit maakte van WN 65, was het eerste hoofdkwartier van de Amerikanen op Omaha Beach.

WN 65 was gebouwd op hoger gelegen grond bij ĎBeach-exití E 1 in de sector Easy Red. De kazemat was bewapend met een 50 mm anti-tankkanon, een van de obstakels die de weg versperde door het Ruquet-dal. Uiteindelijk werd WN 65 omsingeld door kleine gevechtseenheden van het 116de en het 16de Regiment en was het sergeant Haas van het 467ste Anti-Aircraft-Artillery Automatic Weapons Battallion die met een half track, bewapend met een 37mm kanon het 50 mm anti-tankkanon vernietigde. Daarbij gaven 20 Duitsers zich over en werd de ĎBeach-exití omstreeks 10:30 uur opengesteld door de engineers die onmiddellijk aan de gang gingen om de weg vrij te maken voor de militaire voertuigen op het strand. ĎBeach-exití E 1 zou de belangrijkste uitgang worden op D-day en langs kazemat ĎRuquetí, het eerste hoofdkwartier van de Amerikanen op Omaha Beach, zouden nog duizenden soldaten heenlopen die op Omaha Beach aan land kwamen.

Voor de kazemat staat een monument dat herinnert aan de landing van de 2e infanteriedivisie, genaamd "Indian Head", op 7 juni. Zij hebben echter niet deelgenomen aan de aanval op WN 65. Op de kazemat zelf is tijdens de 50e herdenking een gedenkplaat aangebracht voor het 467de Anti-Aircraft-Artillery Automatic Weapons Battalion. In de kazemat staat nog het 50 mm anti-tank kanon. Achter de kazemat geeft de top van de kustwand een geweldig uitzicht op Omaha Beach en het Ruquet-dal waar je, aan de andere kant van de weg die door het dal loopt kijkt op WN 64.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Jimmy Hilgen (3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

D-Day
D-Day
Omaha Beach
Omaha Beach
D-Day, 6 juni 1944