Het Nederlandse kustverdedigingsmuseum is gevestigd in het voormalig pantserfort te Hoek van Holland. Dit fort is destijds gebouwd aan de Nieuwe Waterweg ter verdediging van de Rotterdamse haven tegen vijandelijke oorlogsschepen. Het meer dan honderd jaar oude bouwwerk met zijn vele kamers, gangen en trappen geeft een goede indruk van een kustverdedigings fort en hoe soldaten in zo'n fort leefden. Het vormt thans de behuizing van het Nederlandse Kustverdedigingsmuseum. Het museum wordt beheerd door de stichting "Fort aan den Hoek van Holland", een vrijwilligersorganisatie.

Een bezoek aan het museum is een reis door het verleden. Op boeiende wijze nemen wij u mee naar de soldatenkamers uit 1890 met slechts een olielampje naar de geschutskoepels waar de olie,- en kruitdampen nog te ruiken zijn, naar het Staelduinse bos alwaar Duitse soldaten zich verscholen hebben voor de granaten welke de kannonen van het fort op hen afvuurde. U staat oog in oog met de Nederlandse ministers uit 1940. Vaar mee op het achterdek van een Nederlandse mijnenveger uit 1945 en zie hoe dik de fortmuren zijn.

U komt langs de koffiekamer waar u even kunt rusten en van koffie,frisdrank of een pilsje kunt genieten. Op open dagen ontmoet u leden van de Sociťtť de La Grande Armeť, een wargameclub die op schaal veldslagen uit het verleden naspeelt. Door de nauwe samenwerking met het Legermuseum te Delft zijn wij in staat om een breed scala militaire voorwerpen (o.a. in de diorama's) met betrekking tot de kustverdediging en het leven in het fort tentoon te stellen. Een rondgang door dit best bewaarde pantserfort van Nederland is zeker de moeite waard.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

sep2014

Nieuwe sloten op het Fortmuseum

Het bestuur van de vrijwilligersstichting van het Fort aan den Hoek van Holland hoeft de sleutels van het complex niet meer in te leveren bij exploitant Beumer. Laatstgenoemde heeft namelijk de sloten laten vervangen, zo meldt het bestuur.

Lees meer