TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artilleriemonument Het Harde

Het 'Artillerie-monument' in 't Harde (gemeente Elburg) is opgericht ter nagedachtenis aan alle wapenbroeders die zijn gesneuveld, onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het voormalig Nederlands-IndiŽ en in Korea.

Het 'Artillerie-monument' in 't Harde (gemeente Elburg) is een gemetseld bouwwerk met vier reliŽfs van natuursteen. De reliŽfs zijn afbeeldingen van emblemen van het Regiment Kustartillerie, het Wapen der Artillerie, het Korps Luchtdoelartillerie en het Regiment Anti-tankartillerie. Op het bouwwerk zijn twee vuurmonden van het type 7 Veld en een vlaggemast geplaatst. Het monument is 5 meter hoog, 5 meter breed en 20 meter diep.

De tekst links op het monument luidt:
'WERELDOORLOG 1940 - 1945'.

De tekst midden op het monument luidt:
'VOOR ONZE GEVALLEN WAPENBROEDERS'.

De tekst rechts op het monument luidt:
'NEDERLANDS OOST INDIň KOREA'.

Het Wapen der Artillerie staat symbool voor de Regimenten (Veld)artillerie en Vestingsartillerie en het Korps Rijdende Artillerie. Het monument is onthuld op 30 juni 1953 door de Minister van Oorlog, de heer C. Staf.

Bereikbaarheid:
In verband met de beveiliging van Defensiecomplexen is toegang alleen mogelijk na voorafgaande aanmelding.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen