Russisch Monument Leusden

In de vroege ochtenduren van 9 april 1942 werden 77 Sovjetrussische gevangenen, die tot nog toe hadden kunnen overleven, in groepjes van vier aan de rand van een grote kuil in Amersfoort doodgeschoten. Over de lichamen werd ongebluste kalk uitgestrooid.

In 1954 verrees op de plek van deze misdaad een eenvoudig monument dat op 4 mei 1962 door de huidige gedenksteen is vervangen. De gedenksteen wordt aangeduid als "Monument Koedriest". In de volksmond wordt deze gedenkplaats "Russisch monument" genoemd. "Koedriest" is eigenlijk de omschrijving voor het gebied waar de executie plaatsvond. Een dor stuk land met wat gras en kreupelhout.
De tekst op het monument:

AAN DE ROEMRIJKE ZONEN VAN HET SOVJETVOLK
DIE GEVALLEN ZIJN IN DE STRIJD TEGEN DE DUITSE BEZETTINGSMACHT IN 1941-1945
VAN HET DANKBARE VADERLAND


De ontwerper van het monument is onbekend. In 1990 heeft de openbare basisschool in Leusden "De wegwijzer" het monument geadopteerd.

Bereikbaarheid:
De gedenksteen is bereikbaar via de Loes van Overeemlaan en is gelegen achter het voormalig Kamp Amersfoort.

Openingstijden: Vrij toegankelijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: TracesOfWar.com

27mrt

Identiteit onbekende soldaten Sovjet Ereveld vastgesteld door DNA-match

Een DNA-match heeft ervoor gezorgd dat de identiteit is vastgesteld van twee Georgische soldaten die lagen begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. Stichting Sovjet Ereveld meldt woensdag dat voor het eerst met behulp van DNA de identiteit van soldaten die hier zijn begraven onomstotelijk is vastgesteld.

Lees meer

mrt2017

Kaarsjes voor gefusilleerde Sovjetsoldaten

AMERSFOORT Achter Kamp Amersfoort werden zondag 9 april precies 75 jaar geleden 77 Sovjetsoldaten gefusilleerd. Het zou de op ťťn na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn.

Lees meer

Lees meer (1)