TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Omgekomen NS-Medewerker Buitenpost

Op het stationsgebouw hangt een plaquette ter nagedachtenis aan NS-medewerker Folkert Smit, overwegwachter te Buitenpost.

Folkert Smit werd op 12 januari 1908 in Nes (gemeente Dongeradeel) geboren. Hij was overwegwachter bij de Nederlandse Spoorwegen in Buitenpost. Na de spoorwegstaking van september 1944 dook hij onder in het gebouw van de hervormde evangelisatie. Smit verbleef hier tot 6 november 1944, toen hem een waarschuwing bereikte van een ophanden zijnde razzia. Die avond besloot hij naar zijn gezin te gaan, om de volgende dag te vertrekken naar het rietland van de voormalige turfstekerijen. Op 7 november ging hij samen met zijn buurman Gjalt Wijma (die geweigerd had om in Drenthe voor de bezetter te gaan werken) op pad. Maar in het gebied waar zij liepen, werd door een patrouille van de Feldgendarmerie een speurtocht naar eventuele onderduikers gehouden. Toen de twee mannen werden aangehouden, sloeg Smit op de vlucht. Hij werd zonder pardon door de bezetter doodgeschoten. Wijma kon zonder dat er iets tegen hem werd ondernomen terug naar huis keren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.2561811, 6.1447566