TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Bep Boon-van der Starp in Madurodam Den Haag

Dit Monument is ter herinnering aan Bep Boon-van der Starp, zij was de oprichtster van Madurodam.
De ouders van George Maduro schonken haar het beginkapitaal voor Madurodam. Familie Maduro beschouwd Madurodam als monument voor hun enige zoon die in 1945 in Dachau overleden is.
Sinds 1993 is in Madurodam een schaalmodel van het uit 1895 daterende geboortehuis van Maduro op Curaçao te zien. Naast de maquette van het huis is een plaquette bevestigd, met de tekst "In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945".

Bep Boon zat voor en na de oorlog is de radioraad en was voor de oorlog al actief om joden uit Oostenrijk te laten ontkomen.
Bep Boon was in 1938 de oprichtster van het Haagsch Comité voor Vluchtelingen, in Den Haag beter bekend als het Haagsch Kindercomité. Zij slaagde erin met deze organisatie circa 1600 joodse kinderen van Oostenrijk naar het nog niet-bezette Nederland te doen ontkomen. De Haagse woning van de familie Boon werd in deze vooroorlogse jaren een toevluchtsoord voor joodse intellectuelen die gedwongen waren Nazi-Duitsland te ontvluchten.

Ook na de oorlog bleef Bep Boon maatschappelijk actief. Zij werd lid van het bestuur van het Nederlands Studentensanatorium: een sanatorium te Laren voor studerende tuberculosepatiënten die tijdens het kuren hun studie wilden voortzetten. Het lidmaatschap van dit bestuur legde de kiem tot het ontstaan van Madurodam. Bep wist dat voor de nazorg van de patiënten van het Studentensanatorium geen geld bleek te zijn. In een opwelling deed ze het voorstel om een miniatuurstad te bouwen om hiermee geld te werven voor het sanatorium.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Eric Dullaart

Gerelateerde boeken

Ridder zonder vrees of blaam

52.099586, 4.297714

Levensverhaal Haagse oorlogsheld George Maduro komt in herdenkingsjaar tot leven

feb2020

Levensverhaal Haagse oorlogsheld George Maduro komt in herdenkingsjaar tot leven

Start voorverkoop unieke muziektheatervoorstelling in Zuiderstrandtheater

Lees meer

Minne (11) vertelt het oorlogsverhaal van haar overgrootmoeder: ‘Ze werd met een nummer aangesproken

apr2019

Minne (11) vertelt het oorlogsverhaal van haar overgrootmoeder: ‘Ze werd met een nummer aangesproken

Tijdens de ‘verhalendag’ in Madurodam, de aftrap van een reeks projecten in aanloop naar de jaarlijkse kinderherdenking van de Tweede Wereldoorlog, vertellen jong en oud persoonlijke oorlogsverhalen.

Lees meer