TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Algemene Begraafplaats Sintjohannesga

Het Oorlogsmonument in Sintjohannesga is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Kornelis Wind werd geboren op 24 december 1918 in Weststellingwerf. Hij sneuvelde als soldaat (Staf II Verk. A.) op 10 mei 1940 in Ede en ligt begraven op de Bijz. begraafplaats in Terband.

Harm Jozef de Vries is gesneuveld op 14 mei 1940 in Dordrecht.

Hendrik Jan Textor werd geboren op 21 oktober 1885 in Zutphen. Hij was arts in Sneek en sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet. Textor kwam om het leven op 29 mei 1942 in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Hij ligt begraven op de N.H. begraafplaats in Sintjohannesga.

Albert Marten Rinkema werd geboren op 31 maart 1885 in Rottum. De veehouder kwam om het leven op 30 juni 1944 in Rottum en ligt begraven op de Gem. begraafplaats in Rottum.

Op zondag 15 april 1945 bood hij zich aan voor een verkenningstocht ten dienste van het Canadese leger, dat in de richting van de brug in Scharsterbrug oprukte. Jung ging op de fiets vooruit, maar toen dat te gevaarlijk werd besloot hij te voet verder te gaan. Zo nu en dan zocht hij dekking in de zogenaamde eenmansgaten in de berm van de weg. In een gat dat voor de helft was dichtgegooid, heeft Jung geen dekking genoeg kunnen vinden, met als gevolg dat hij door de bezetter werd doodgeschoten. Op 18 april 1945 werd hij begraven op de N.H. begraafplaats te Sintjohannesga.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)