TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Simon van Hasselt

Het monument voor Simon van Hasselt herinnert de inwoners van Waskemeer aan de deportatie van het joodse gezin Van Hasselt.

Simon van Hasselt werd geboren op 5 november 1900 in Siddeburen. Hij was sinds 10 februari 1932 hoofd van de lagere school in Haulerwijk-Beneden (thans Waskemeer). Op 1 april 1941 werd hij op last van de bezetter overgeplaatst naar een joodse school in Winschoten. Toen deze school werd opgeheven, verhuisde Van Hasselt met zijn gezin naar Groningen. Tot het eind van 1942 was hij verbonden aan de joodse school in Groningen. Uiteindelijk werd hij samen met zijn vrouw Geertje Nieweg en twee dochters Hermi Sophia Kaatje en Sophia Kaatje op 28 februari 1941 opgepakt en via het doorgangskamp Westerbork weggevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Hier werden zij op 12 februari 1943 vergast.

De openbare basisschool in Waskemeer is naar Simon van Hasselt genoemd en is nu gevestigd op een nieuwe lokatie. Het huis waar het gezin van Hasselt gewoond heeft staat nog steeds in Waskemeer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.055828, 6.278887