Monument Executies 12 Maart 1945

Het monument "De Gevallen Hoornblazer" in het Weteringplantsoen in Amsterdam is een herinnering aan 30 politieke gevangenen die hier op 12 maart 1945 als represaille door de Duitsers zijn gefusilleerd. Dit Monument is een geschenk van de Heineken Brouwerij.

Op 9 maart 1945 viel de Sicherheitsdienst een pand aan de Amsterdamse Stadhouderskade binnen waar de centrale post van de illegale Verzetsgroep 2000 was gevestigd.
Op 10 maart 1945 drongen vervolgens enkele verzetsleden het pand binnen om te kijken wat de schade was na de Duitse inval. Hierbij ontstond een vuurgevecht, waarbij de SS HauptscharfŁhrer Ernst Wehner dodelijk werd getroffen.

Als represaille werden door de Duitsers 30 gevangenen uit het Huis van Bewaring naar het Eerste Weteringplantsoen gebracht en met met drie salvoís geŽxecuteerd.

De Predikant dr. J. Koopman werd, kijkend vanuit zijn huis dodelijk getroffen. De stoffelijke overschotten bleven lange tijd als waarschuwing liggen, voordat ze op een open vrachtwagen werden afgevoerd.

Tekst op het Monument:

FUSILLADEPLAATS IN DE 2E WERELDOORLOG
OP 12 MAART 1945 WERDEN HIER 30 POLITIEKE GEVANGENEN
IN EEN REPRESAILLE-AKTIE DOOR DE DUITSE BEZETTER TER DOOD GEBRACHT

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)